IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не бива да оставим да разграбят КТБ

Още днес ще бъде предложен съдебен синдик на банката, съобщи премиерът

13:34 | 11.03.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова парламента да изпрати писмо до ВСС, с което да припомни колко време правителството се опитва да назначи служебен синдик на КТБ, за да защити парите, отпуснати от държавата на банката за изплащането на гарантираните влогове.

„Не бива да оставим да разграбят банката, наложително е бързо това да бъде направено“, заяви той от парламентарната трибуна и призова за съдействие и опозицията.

Борисов съобщи, че още днес ще бъде предложен съдебен синдик на КТБ.

Наскоро стана ясно, че със 733,8 млн. лв. (28,6%) са намалели активите на КТБ през последното тримесечие на 2014 г., като спадът се дължи главно на направени прихващания.

Така към края на миналата година активите на банката са се стопили до 1,83 млрд. лв., става ясно от консолидирания отчет на групата на КТБ. Към септември те са били 2,57 млрд. лв.

Премиерът днес припомни, че държавата вече е най-големият кредитор на банката.

„Милиарди й дадохме ние и ще се окаже накрая, че вложители са се обезвъзмездили, а държавата няма да има нищо“, предупреди той.

Борисов смята, че са наложителни спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, като се доразвие уредбата на банковата несъстоятелност и се обмисли възможността след отнемането на лиценза съдът да назначи временен синдик.

„Надявам се това да стане колкото може по-бързо, в рамките на седмица всичко това да се направи и да е със стара дата“, призова той в парламента.

Според него не e изключено да има злоупотреби. Борисов призна, че е притеснен, защото когато става въпрос за стотици милиони, може и „някой квестор да си сложи главата в торбата, дали ще го осъдят, кога ще го осъдят“.

Заради това той предупреди, че ако някой от квесторите си е позволил каквото и да било действие извън правомощията му, финансовият министър Владислав Горанов ще сезира прокуратурата.

„Ние очакваме поне милиард и половина да си върнем от това, което сме дали като държава“, добави премиерът. По думите му той не иска да влиза в прекарания със съдебната система, но парламентът може да помогне.

„Забавянето с 3-4 месеца означава квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме възможности да реагираме, това е проблем, по който се надявам да ни подкрепите“, обобщи Борисов.

Още новини от Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Имам чувството, че други ловки момчета изиграха Тиквунья, та затова ще се вземат мерки за разваляне на сделки със стара дата, както е прието в една истинска мутренска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
ch2222
преди 9 години
То - разграбването вече мина.След дъжд качулка.Дали г-жа Атанасова има професионален опит да разгроми лошите?Като видим и другите членове на комисията - ще стане ясно дали не е само димка пред наивниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
А какво да се направи не знам защото не съм специалист. Само виждам, че изглежда може да се направи нещо (и може би не само това дето са го замислили), но поради незаинтересованост и безхаберие (що да се хабят и морят като винаги могат да дръпнат заемче), се сещат чак когато вече почти няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Успокой малко топката - и БСП да бяха на власт същото щях да кажа за тях. Ти не разбра ли, че няма ляво-дясно, няма ГЕРБ-БСП?! Има данъкоплатци и (крадливи) политици. Дали политиците са червени, зелени или *** е подробност от пейзажа - всички се държат почти по един и същ начин (различават се основно по кръга от приятелски фирми - всеки си има своите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Нещо за смяната на Искров? Преди Боко пищеше как ще го сменя, сега нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
И какво точно ще да прави този служебен синдик?Значи, с откраднати пари обещетихме вложителите и сега искаме да си върнеме открадното??!! Аха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
Дръзновенн
преди 9 години
Ами, Пинко, какво да правят ще ни кажеш ли, не видя ли как за 1 година ни върнаха 10 год. назад.. ужас.. пълен цирк.. Ти обаче ГЕРБ и там измислиците ти.Ако искаш пак Станишко .. или някои подобен.. само се обади.. смешни червени *** сте това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Ricco
преди 9 години
Значи изчакахме някои хора да си направят прихващания и сега се сетихме, че КТБ се разграбвала. Ама нищо де - колко му е да дръпнем още някой и друг милиард заемче.Някаква такава трябва да е логиката на Боко, Горанов и ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още