IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Промените в Закона за земите ще намалят броя на публичните дружества

Възможни са фалити на публични компании с чуждо участие, казва се в позиция на БСК

14:54 | 11.03.15 г. 5
Работодатели: Промените в Закона за земите ще намалят броя на публичните дружества

Новите разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и глобите за неизпълнението им създават непреодолим проблем пред публичните дружества, регистрирани на Българската фондова борса (БФБ), което ще доведе до намаляване на техния брой и пазарната им капитализация, както и до ограничаване на възможностите на българския бизнес за свободно набиране на капитал през пазара. Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК), изпратено до медиите.

Припомняме, че Народното събрание гласува изменения в закона, според които се въвежда глоба от 100 лева на притежаван декар земеделска земя, ако акционерите са регистрирани в офшорни зони или в държави извън Европейския съюз (ЕС). Според БСК подобно действие ще подкопае доверието на инвеститорите към българските институции и ще доведе до трайното им оттегляне от страната.

Работодателите твърдят, че се очертават  загуби за пенсионно-осигурителните дружества, които традиционно инвестират част от средствата си в акции на компании на БФБ. В позицията се казва още, че евентуалните загуби ще са с  дългосрочен негативен ефект за инвестиционния климат в България, фиска и гражданите.

В момент, в който България страда от намаляващи преки чуждестранни инвестиции и взема заеми, дългосрочният инвестиционен ресурс на българските пенсионни дружества ще бъде принудително насочен към чуждестранни ценни книжа, твърди организацията.

Тя посочва, че е изпратено писмо до българските институции, Европейската комисия и представителите на чужди дипломатически мисии у нас от БСК, БФБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и др.

Проблемът произлиза от ограниченията, които се пораждат от новите разпоредби на закона и приетите в средата на февруари глоби за лицата, нарушили нормите. Приетите изменения в закона забраняват притежаването на земеделски земи от търговски дружества, чиито съдружници или акционери са регистрирани в офшорни зони или са физически или юридически лица от страни извън ЕС.

Затрудненията за публичните дружества произлизат и от факта, че в текстовете на цитираните разпоредби не е отчетена една съществена особеност на този тип търговски дружества – техните акции са свободно прехвърляеми по силата на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Самото публично дружество (вкл. неговите управляващи или контролиращи лица) няма възможност да проверява и осъществява каквато и да е форма на контрол върху търговията с емитираните от него акции и върху лицата, придобиващи или прехвърлящи тези акции, пише в позицията.

Тази особеност не е частна българска практика, а е международен стандарт. Свободното прехвърляне на акциите на публичните дружества е залегнало и в европейското законодателство. Следователно не е възможно съществуването на съвременен регулиран пазар на финансови инструменти, ако съществуват ограничения, свързани с придобиването на право на собственост върху тези инструменти (в частност - акциите на публичните дружества), казва се още в позицията.

Организациите, подписали писмото, настояват ограниченията в ЗСПЗЗ да не се прилагат за публични дружества, чиито акции се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на ЕС или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, и на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Ограниченията да не се прилагат и когато дружествата и техните акционери са разкрили изискуемата информация, в т.ч. за дялово участие по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и действащото законодателство, предлага се в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Явно от държавната ясла вече не остана, какво да се краде и дойде ред на публичните дружества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Малоумието на родните дУпетати е безмерно!Няма един нормално написан закон. Още неизсихнало мастилото веднага се разбира колко е *** и почват кръпките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Това не са работодателитеРаботодателите са потребителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
strol
преди 9 години
Тъпите *** от ГЕРБ даже не могат да проумеят колко е важна борсата и до какви проблеми ще доведе отлива на инвеститори.Жалки *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Спящият бик
преди 9 години
ГЕРБ - убиецът на БФБ и универсалните пенсионни фондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още