IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде се отправя еврото?

Единната валута продължава да потъва рязко спрямо щатски долар, което започна да поражда притеснения в Европа

16:38 | 19.03.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Точно когато всичко възстановяването на еврозоната изглежда попадна в правилния коловоз, поевтиняващото евро сега започва да предизвиква притеснения. Единната валута продължава да потъва рязко към паритет спрямо поскъпващия в основните валутни двойки американски долар, пише WBP online.

Напоследък напрежението около Европейската централна банка (ЕЦБ) спадна, след като еврото достигна многогодишно дъно и постави основите за ускорение на инфлацията, която да извади буксуващата икономика на еврозоната от блатото, в която е затънала от известно време.

Външни фактори, водени от ниската цена на петрола, продължават обаче да оказват влияние и отслабването на единната валута продължава. Някои експерти започнаха да изказват своите притеснения, че може би низходящият тренд на еврото е прекалено дълбок и идва твърде рязко.

Всичко се развиваше добре в Европа, като цената на петрола практически спадна наполовина, което повиши потребителското доверие, реалните приходи на домакинствата и ръста на БВП. В същото време това доведе до низходящ натиск върху вече забавилата се инфлация в еврозоната. Това бе донякъде компенсирано от поевтиняващото евро, но низходящата траектория на общата валута сега става повод за притеснения.

Към момента еврото е в близост до 12-годишно дъно спрямо щатския долар и на 7-годишен спрямо британския паунд. Само през миналата седмица единната валута изгуби 3,2% спрямо долара благодарение на започнатата от ЕЦБ програма за изкупуване на активи на стойност 60 млрд. евро месечно. Сега пазарите очакват паритет между еврото и долара в идващите месеци – нещо, което не е виждано от 2002 г. и което нито ЕЦБ, нито някой друг очакваше.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги напоследък изразява задоволството си от това как Европа е обърнала страницата и вече може да очаква по-силно възстановяване. Въпреки това той е напълно наясно, че общата валута понесе сериозен удар напоследък. Ударите дойдоха от отвързването на швейцарския франк от еврото, засилващата се американска икономика, кризите в Гърция и Украйна и последният за момента – програмата за количествени улеснения на обща стойност 1,1 трлн. евро до септември 2016 г.

Всички тези фактори оказаха натиск върху еврото и задачата на ЕЦБ е да се изчисли правилното количество количествени улеснения, които да излее на пазарите, за да не изгуби контрол над процеса. Точно колко добре ЕЦБ се справя с това и колко силно поевтиняващото евро ще удари по джоба на потребителите от еврозоната предстои да се види.

Един от тези, които изразяват притеснението си, е членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Италианската централна банка Игнасио Виско. През уикенда той заяви, че общата валута е „поевтиняла по-бързо от очакванията“ и че програмата за количествени улеснения може дори да „надскочи целта си, както и да предизвика прекомерно покачване на цените на финансовите активи и на активите в недвижима собственост“.

Коментирайки решенията на съвета, той заяви, че без съмнение „силата на спада на обменния курс е по-голяма, отколкото очаквахме“.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард добави своето мнение в понеделник, посочвайки потенциалния риск „еврозоната и Япония да останат в капана на зоната на здрача на ниските ръст и инфлация. Тези „ниски условия“ биха повишили риска от рецесия и дефлация, тъй като биха затруднили много страни да намалят високата безработица и високите си дългове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Еврото ше ходи на горе, нищо му няма :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
The Big One
преди 9 години
Е ,отговора го знаеш - винаги заедно и напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Борисов
преди 9 години
Какво щеше да е САЩ без "Юръп"?*** империя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
The Big One
преди 9 години
САЩт са с присъствие в Юръп отдавна.Оттогава та до ден днешен.Та какво щеше да е Юръп без тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 9 години
Накъде се отправя еврото?Да ближе *** на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 9 години
Сега едно удвояване на петрола да стене и ще ги питам какво ще прави финансово обезсилената Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Еврото ще продължава да го духа поне до края на годината... ако не и по-натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
lyusien
преди 9 години
Напразни притеснения на хора от Е Ц Б Еврото както и швеицарския франк ще се движат към паритет с долара и това ще продължи дълго време Разбира се пазарите ще определят стоиността на валутите но разликата ще бъде между 3 и 5 % а не шокиращите 40 % С влизането в сила на зоната за свободна търговия между ЕС и С А Щ стоиността на валутите им ще бъде близка до паритет В противен случаи няма да има никаква зона за свободна търговия Поверваите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още