IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията на ски зона „Банско“ отново предизвиква спорове

Според еколози концесионната площ се увеличава, според концесионера в договора има грешка при хектарите

16:33 | 18.03.15 г. 3
Концесията на ски зона „Банско“ отново предизвиква спорове

Концесионната площ на ски зона „Банско“ се увеличава 11 пъти, твърдят природозащитници от Коалиция "За да остане природа в България". Те се позовават на разпространено неофициално проекторешение на правителството за промяна на концесионния договор за ски зона Банско, както и на изтекъл в медиите доклад на междуведомствената работна група, която трябваше да изчисти неяснотите по казуса.
 
Припомняме, че през 2011 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова съобщи, че според анализ на МОСВ концесионната площ по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното. Междувременно представители на бизнеса в Банско упорито настояват за изграждането на втори кабинков лифт, а природозащитници категорично се противопоставят на тази идея.

Сега еколозите твърдят, че държавни експерти предлагат на Министерския съвет да увеличи концесионната площ.

„Концесията включва само площта на просеките за пистите и съоръженията, но сега се предлага да се включи и гората между тях. Концесионерът нарушител получава безгранични права върху цялата територия на ски зона Банско. С проекторешението се допуска 11-кратно увеличение на концесионната площ от 99,55 ха на 1069,58 ха. Така концесионерът получава право да построи не само още една кабинка, а да застрои цялата гора под връх Тодорка в Национален парк Пирин. С това се отваря врата за застрояването на цял Северен Пирин с оглед на натиска на инвеститори и общини да построят нови 333 км ски писти в Пирин“, се казва в писмото на обединените в коалицията НПО.

„Проекторешението на Министерски съвет нарушава конкурентните правила в България и засилва монополните позиции на концесионера „Юлен“ АД, тъй като се подменят конкурсните условия за концесията от 2000 г. Скандалното в случая е, че докладът на междуведомствената работна група към Министерски съвет, въз основа на който е подготвено проекторешението за ски зона Банско, представлява един крайно поръчков документ“, твърдят еколозите.

В публикувания от тях документ – разпространеното неофициално бъдещо решение, пише, че МС се съгласява да бъде сключено „допълнително споразумение за изменение и допълнение на Договор от 21.12.2001 г. за предоставяне на концесия върху защитена територия“.

Там не пише изрично, че концесионната площ се увеличава, но се казва, че се „индивидуализира“ с координатите на точки, посочени в схема към допълнително приложение.

В документа пише още, че ще бъдат допълнени условията за концесията, като се определи, че: „изграждането на ски писти и ски трасета и обслужващите ги лифтове, влекове и други инфраструктурни обекти може да се извършва само, ако са съгласувани с концедента, предвидени са с влязъл в сила устройствен план и са в границите на „буферната зона“ на обекта на световното наследство, определена от Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО“.

По отношение на плащането се казва, че навсякъде в договора концесионното възнаграждение се заменя с концесионно плащане и се избира по-голямата от следните стойности: а) не по-малко от 2 на сто от общите приходи от дейността на концесионера, осъществявана с обекта на концесията, или б) 10 на сто от стойността, получена като произведение от техническия капацитет на инсталираните съоръжения (ски съоръжения и съоръжения за транспортни връзки) и среднопретеглената цена за ползване на отделните съоръжения.

Потърсен за коментар, Иван Обрейков, представител на „Юлен“ АД, заяви, че още при сключването на контракта за концесията е сбъркана цифрата за площта.

„Не знам дали това е правописна или чиновническа грешка. Ако комисията се е произнесла в тази посока, значи и те са установили, че има грешка и може би трябва да намерят кой е виновникът“, заяви той. По повод информацията, че ще бъде променена методиката на възнаграждението, той каза: „Методиката я определя държавата. Ние не определяме концесионните такси“.

Друг представител на концесионера – Петър Петров, заяви: „Не е вярно, че се увеличава концесионната площ. Тя е една и съща и преди, и сега“. Той допълни, че площта не е увеличена, тъй като планът за управление не е променян. Според него посочените 99 ха в концесионния договор са произволно избрана площ и никой не може да каже какво включва и какво – не.

В доклада на междуведомствената работна група, също разпространен неофициално, се казва, че изградените от концесионера писти и съоръжения са в съответствие с действащото законодателство, а подобренията са съгласувани с МОСВ. Според експертите не трябва да се допуска отново разширяване на легловата база в Банско, за да не се стига пак до конфликт между капацитета на базовото селище и на ски зоната.

Природозащитниците съобщиха още, че организират протести в 10 града на страната тази вечер заради защитените територии, сред които е и Национален парк Пирин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 9 години
Протестират тук и само срещу Банско, защото защитават платено интересите на Иво Прокопиев затова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
vlado64
преди 9 години
Писна ми от тия псевдоприродозащитници.От 8г. ходя да карам ски в Австрия и Италия заради тия ***. Що не ходят да протестират в Австрия и Италия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още