IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекрати ли Фед полета на долара?

Централната банка на САЩ заяви, че отчита курса на валутата при определяне на монетарната си политика

10:38 | 19.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прекрати ли Фед полета на долара?

Федералният резерв на САЩ спря устрема на долара, което може да изпрати зелените пари в краткосрочна корекция на фона на прогнозите за забавяне на очакваното от мнозина по-късно тази година покачване на лихвите, смятат експерти.

Доларовият индекс ICE изтри над 3% в най-лошото си еднодневно представяне в последните шест години, след като Американската централна банка запази до голяма степен "миролюбивата" си реторика, свивайки прогнозата си за инфлацията и предупреждавайки за "умереното" развитие на икономиката. Вследствие на това еврото отскочи над 1,10 долара спрямо 1,05 часове по-рано.

Спадът на долара се оказа добра новина за капиталовите пазари, които отчетоха ръстове, докато доходността по държавните облигациите на САЩ намаля. Укрепването на щатската валута е ключов фактор за пазарите, изпращайки негативни сигнали към тях с оглед на притесненията за неговото влияние върху печалбите на мултинационалните компании. Силният долар също така разпалва и страхове за дефлация в контекста на пропадащите стокови пазари.

"Мисля, че е изключително важно. Това, което показва как движението на долара през тази година наистина влияе на мисленето (на Фед – бел. ред)", заяви пред CNBC Йенс Нордвиг, ръководител на валутните стратегии в Nomura. "Мисля, че много хора станаха прекалено спокойни, че Фед не го е грижа за долара, но прогнозите вече вземат предвид ситуацията".

Фед обнови своите прогнози за ускорението на инфлацията до по-ниска траектория. Институцията намали средните си очаквания за 2015 г. наполовина, прогнозирайки инфлацията от около 0,6 на сто за цялата настояща година. Банкерите също така понижиха очакванията си за по-дългосрочния процент на безработицата от 5-5,2 на сто до 5,2-5,5 на сто.

Освен това институцията променени прогнозата си за растежа за настоящата година, свивайки я до 2,3-2,7 на сто от 2,6-3 на сто, като предупреди, че ръстът на износа е отслабнал.

Нордвиг изтъкна, че доларът, който поскъпна с повече от 10 на сто от началото на годината, може да продължи низходящия си ход в продължение на няколко месеца. Той очаква натиск, "особено в сравнение с валутите на развиващите се пазари, които са сериозно засегнати. Мисля, че това е нещо, което може да бъде катализатор за скорошното развитие на валутните пазари", каза той.

Въпреки това някои експерти очакват резкия спад на долара да бъде значително по-краткотраен.

"Той (доларът – бел. ред.) ще се насочва към 80 цента за евро. Естествено е да направи пауза", каза Борис Шлосберг, съдружник в BK Asset Management. "Не мисля, че подемът на долара ще свърши... Бихме ли могли да стигнем близо до паритет? Да, но засега гледам отново към 1,05 за евро", отбеляза той.

Председателят на Фед Джанет Йелън отбеляза по време на брифинга в сряда, че ръстът на долара е в резултат на по-силната икономика на САЩ. Същевременно заявката на институцията за покачване на лихвите дойде на фона на действията на други централни банки, като тази на еврозоната, които разхлабват политиките си. Това е и основният фактор за скока на щатската валута.

Очаквано за мнозина Фед премахна от реториката си фразата "търпение", що се касае до бъдещите действия в монетарната политика. Въпреки това прогнозите кога банката ще предприеме покачване на ставките станаха още по-разнопосочни.

"По същество очакванията за юни вече са извън играта. Можем да ги изключим напълно. Въпросът е дали ще се случи дори през септември", отбеляза още Нордвиг.

Икономистите на Goldman Sachs запазиха очакванията си за първо покачване на лихвите през септември, но предупредиха, че в зависимост от развитието на икономиката ходът може да бъде отложен и за догодина.

Освен всичко Йелън подчерта, че премахването на фразата "търпение" не означава, че Федералният резерв ще бъде нетърпелив. Вместо това ще се следят икономическите данни, особено за работните места и инфлацията.

"Силата на долара също е един фактор, който, както отбелязах, задържа цените на вноса и ограничава ускорението на инфлацията. Така че ние отчитаме международното развитие, включително и перспективите за растеж в нашите търговски партньори в процеса на прогнозата", каза още ръководителят на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 20
hevito666
преди 9 години
...колега , тука ти го пиша публично ..- до края на 2015 , 0,40 лв за 1,00 бр. уса тоалетна хартия..Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
meto76
преди 9 години
Прекрати ли Фед полета на долара? Отговорът е НЕ.До средата на годината паритет, а към края сериозна обезценка на еврото.http://***.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=EUR&view=12h
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
hevito666
преди 9 години
.....хах!вие какво виждате ...???защото аз виждам това :..." Федералният резерв на ФАЩ нтфхэтнжфхякщогэффвоьантэфатнвфхвнатяфгтэавяэтавяфгэвмоатвнаяэфгнтоаяэфагамтнэфгоаьтнмвяэфмнгатоэфнмаофмафвмяофгдсфэаохфтнмахвтнаохфнамкесьчгкофасмфамдгофмсгамдофгдцаогфшсдфтгдмсоагхваючсгфочаг...........дрън ....!!! ......"Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още