IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската енергийна система все пак преживя слънчевото затъмнение

Европа става все по-зависима от "зелената" енергия и спирането на едно производство поставя въпроса как успешно да бъде компенсирано

17:50 | 20.03.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Благодарение на успешната съвместна работа на европейските системни оператори енергийната система на Стария континент успя да преживее първото за годината слънчево затъмнение. Този коментар направиха от мрежата на Електроенергийните системни оператори в Европа (ENTSO - Е).

Макар и за мнозина да звучи комично, ситуацията можеше да се окаже далеч не толкова безобидна – Европа разчита на все по-голям брой фотоволтаични централи, които произвеждат електричество.

Макар и да сме свикнали да „пускаме тока“ с едно просто натискане на ключа, зад светването на лампата стои много сериозна работа по балансирането на енергийната система - липсата на един източник на електричество трябва да бъде незабавно компенсирана от друг.

Слънчевото затъмнение се оказа допълнителното предизвикателство, за което специалистите се готвят от месеци. Днес в контролните зали на системните оператори експертите бяха повече от обикновено и те трябваше да реагират незабавно при наличие на проблем, да сведат времето за реакция до минимум, както и да подобрят координацията между институциите.

Преди това бяха изработени няколко сценария и най-лошият от тях беше слънцето да се скрие в нормален работен ден, без облаци в небето.

Именно това се случи – слънцето грееше ярко в сутрешните часове над Южна Германия и Северна Италия, където са съсредоточени голям брой фотоволтаици. Най-критичният момент е бил между 10:45 часа и 11:15 часа (местно време), обясняват още експертите.

Производството е намаляло рязко - в Германия например с 40%, а Италия е загубила към 8 гигавата продукция на електричество от слънцето, но е имало и готовност недостигът да бъде покрит от въглищните централи. В Германия има инсталирани соларни панели с мощност от общо 38 гигавата. 

Ситуацията с енергийната мрежа се е върнала към нормалното след края на небесното явление – към 12 часа централно европейско време, или 13 часа българско.

Макар и затъмнението да не беше пълно по нашите географски ширини, производството на електричество от фотоволтаици е намаляло наполовина, коментира пред националното радио директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Пламен Герджиков.

По негови данни вместо планираните 500 мегавата, произведени са били 250 мегавата. Непроизведените количества са били компенсирани с по-голямо натоварване на ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, обясни още той.

Европейските експерти определят ситуацията като безпрецентна – не защото слънчеви затъмнения не е имало досега, но за първи път Европа е толкова зависима от „зелената“ енергия. Германия например започна да обръщат сериозно внимание на възобновяемите източници на енергия, след като правителството взе решение за затварянето на ядрените си мощности до 2022 година.

И така, първият сериозен стрес тест за системата премина успешно, допълват още експертите. Колко още такива предстоят - тепърва ще откриваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 9 години
В квартала решиха проблема кардинално, просто спряха тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още