IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ предлага Управителният съвет да разполага с повече права и отговорности

Законът, който трябва да транспонира европейската Директива за възстановяване и преструктуриране на банки, трябва да влезе в сила у нас от 1 юли 2015 г.

19:10 | 24.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
БНБ предлага Управителният съвет да разполага с повече права и отговорности

Българска народна банка (БНБ) има три предложения за законодателни промени, сред които и такива, насочени към възлагането на повече права и прехвърляне на повече отговорности от подуправителите към Управителния съвет (УС). Това заяви гуверньорът на централната банка Иван Искров по време на заседанието на временната комисия, която проверява случая Корпоративна търговска банка (КТБ).

По думите му тези предложения, заедно с това да се позволи на квесторите и синдиците да наемат международна фирма, която да разследва независимо дейността на КТБ, са били направени още през лятото на 2014 г.

Последното вече бе прието от Народното събрание посредством промените в Закона за банковата несъстоятелност. По думите на Искров наемането на подобна компания ще струва милиони, а не хиляди.

От своя страна подуправителят на управление „Емисионно“ Калин Христов съобщи, че БНБ е готова със законопроект, който да транспонира европейската Директива за възстановяване и преструктуриране на банки. Той припомни, че България е поела ангажимент към Европейската комисия директивата да влезе в сила от 1 юли 2015 г. Директивата е в сила от 1 януари 2014 г. и създава механизми за оздравяване и процедури за закриване на проблемни банки.

Изказването на Христов бе във връзка с критиките, които народни представители отправиха към БНБ по време на заседанието във връзка с това, че са допуснали КТБ да фалира, но и в контекста на препоръките на ЕК, а и на Международния валутен фонд, за по-бързото транспониране на директивата.

Ръководителят на подуправление „Емисионно“ добави, че министърът на финансите ще внесе законопроекта за обсъждане в Министерски съвет, а след това актът ще влезе за гласуване и в Народното събрание.

Във връзка с дейността на банковия надзор Нели Кордовска, която изпълнява длъжността на подуправител на управление „Банков надзор“ от 18 юни 2014 г. насам, заяви, че правомощията й относно КТБ от датата на поставянето на банката под специален надзор (20 юни) се различават от тези, които е имала преди тази дата.

Преди това тя бе директор на дирекция „Банков надзор“. Като такъв според длъжностната й характеристика нейната дейност е включвала регулации като изработване, проектиране и актуализиране на надзорни закони, международни отношения и координация между структурите на подуправление „Банков надзор“, поясни Кордовска.

„Поканете предходния ръководител на подуправление „Банков надзор“ да коментира дейността преди поставянето на КТБ под специален надзор“, призова тя членовете на временната комисия, като припомни и за действията, които е предприела по надзора над КТБ след 20 юни.

Временната комисия взе решение на следващото си заседание да покани отстраненият ръководител на „Банков надзор“ Цветан Гунев. Името и на предшественика му Румен Симеонов също бе споменато, но не е ясно дали той също ще бъде поканен на заседание на комисията.

На следващото заседание на комисията отново ще присъстват ръководството на БНБ и квесторите на КТБ, като ще бъдат изискани и длъжностните характеристики на служителите на подуправление „Банков надзор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 9 години
Добри и конкретни предложения от страна на БНБ! Само с подобни действия ще върнат отново доверието в себе си и своите действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още