IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира процедура срещу България заради ограничения за инвеститорите в земя

Комисията поиска от общо четири държави да представят съображенията си относно законите, регулиращи придобиването на земеделски земи

13:22 | 26.03.15 г. 15
ЕК стартира процедура срещу България заради ограничения за инвеститорите в земя

Европейската комисия (ЕК) взе решение днес да поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно своите закони, които регулират придобиването на земеделски земи, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Тези нормативни актове съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на Европейския съюз (ЕС). Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност, посочват от ЕК.

Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС, се изтъква в съобщението.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор.

Последната редакция на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в България беше направена през февруари. С нея бяха въведени санкции от 100 лв./дка за притежаване на земеделски земи за български юридически лица със собственост извън ЕС.

От бизнеса и експерти се обявиха против промените с аргумента, че публичните компании нямат контрол върху лицата, които купуват от акциите им на борсата.

“Тази грешка е напът да бъде поправена, като се изключат от санкциите публичните дружества, което мина без проблем през бюджетна комисия с проект за промени в Закона за пазарите на финансови инструменти”, обясни вчера по време на дискусия, организирана от Investor.bg, Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци въпреки наложеното от президента вето. За физическите лица се изисква пет години уседналост, за да придобиват ниви, както и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС). Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Този закон няма да просъществува, защото е препядстие пред големите, интернационални корпорации. Пред тях нашите мутри са като махленски гаменчета. ЕК ще им надърпа ушите и те набързо ще върнат предишното положжение. Наречете ме "гаден спекулант" ако искате, но аз съм на дълго земя, защото знам кой ще спечели тази игра - тези които винаги печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Повече Разум
преди 9 години
и пак:1. Този закон няма да попречи на мафията, тя и сега заобикаля закона.2. Този закон няма да върне на народа откраднатото от родните български тарикати, които си купиха поредицата от "стратегически " предприятия и бизнеси. Откраднатото няма да се върне като ограничаваме инвестиции от офшорни центрове, напротив откраднатото навеки ще отиде на друго място. Ако искаме повече справедливост, да се заеме с това Прокуратурата, ДАНС и др., а не да пречим на парите ...... както знаете в Лондон, Ню Йорк и Женева не им пречат ....3. Този закон ще прогони и малкото евентуални наивници "чуждестанни инвеститори".4. Този закон ще улесни няколкото големи "български" купувачи на земя, ще разгони другите и ще понижи цената на земята докато я изкупят, защото (виж т.2 - ами ако започнат да искат по 100 лв на тримесецие за всеки декатр, който има един наследник в чужбина ??!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Повече Разум
преди 9 години
още малко по темата:(3) С повечето от "чуждите" страни имаме Договори за защита на инвестициите. Според тях, инвестиция, направена законно (тоест купената земеделска земя преди този закон) трябва да се защитава. Сигурен съм, че няма да има и един чуждестранен инвеститор, който ще бъде "санкциониран" за притежаването на законно купена земя, и няма да осъди Българоя да му върне парите с лихвите + адвокатските хонорари. И защо да ядем жабетата?Но основното е друго - какво всъщност казваме на всички за България - в тази страна законите не значат нищо, сега са такива, утре са обратни, сега ви канят, утре ще все опитат да ви изритат. И кой ще дойде да инвестира в такава страна? Не че са се затичали, но все пак... Този закон е вреден за България и за българите, които искат да живеят в модерна и развиваща се страна. Той ще попречи на тези българи, които сега са извън Европейския съюз, а биха поискали да се върнат след време, ако могат да си имат къща с лозе или просто с ливада от 3 декара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Повече Разум
преди 9 години
продължавам: (2).... Земеделския сектор няма да пострада ако чужденци купят земя. Напротив, този който е купил не може да си я сложи в куфар и да я изнесе, той има интерес да подобрява положението, дори и само с комасация, ако не я работои, а само я дава под аренда. Всъщност липсата на комасация е сега най-силният фактор да внасяме70-80% от зеленчуците и плодове които ядем. Липсата на комасация е и причината да няма напояване - всичко е разграбено и няма кой да го възстанови. Този закон всъщност прави незаконни и стотиците хиляди нивички, в които един от наследниците - сега собственици живее извън Европейския съюз от повече от 5 години. Знае ли някой колко са тези хора, ерго тези нивички, от които трябва след месец да се иска по 100 лв на декар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Повече Разум
преди 9 години
Интересна дискусия.Проблемите от този закон са поне три: (1) За тези които не искат да работят с подставени лица, купили са земя когато е било законно и сега трябва да продават на УРА. Положението на публичните компании става направо абсурдно .....(2) За тези които искат да продават земята си на добри цени. Да не забравяме, че сега земеделските земи са раздробени на стотици хиляди нивички от по няколко декара и са собственост на хора, които НЕ ИСКАТ ДА СА ЗАМЕДЕЛЦИ, А И НЕ МОГАТ ДА СА ЗЕМЕДЕЛЦИ. Навсякъде по света модерните земеделците са между 2-3-5% от населението. В България сега собственици на наследствени нивички са 90% от хората, т.е. поне 85% от населението в страната иска да продава земеделска земя и не иска да я обработва. Всичките тези хора имат интерес да продават на по-високи, а не на понижени по административен път, монополни цени. Само играчите, които не се притесняват и сега да купуват чрез подставени лица имат полза от такъв закон, те са и поръчителите му .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Да си земеделец означава да притежаваш земя, коята да обработваш. Иначе си арендатор или просто наемен работник. А и не познавам арендатор, който не иска да придобие земята, която обработва. На времето революции са ставали за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Спящият бик
преди 9 години
Да работиш земята и да я притежаваш са две съвсем различни неща. И не е задължително да се съвместяват. Има си хора за всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
hevito666
преди 9 години
....още един " гений лабораторен " , който е генномодифициран да яде тоалетна хартия ...и друго му не требе !!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Ако си земеделец, който търси развитие на производството си би искал точно обратното. Виж ако си просто търговец със земя и си на дълга позиция, тогава да би искал да расте цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 17
Спящият бик
преди 9 години
Тъй като притежавам земя, бих искал цената и да расте. А това няма как да стане, ако менте-патриоти ограничават конкуренцията на този пазар със закони-лозунги от времето на Октомврийската революция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още