IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаване на пенсионната възраст и вноски предлага социалното министерство

Калфин свърши огромна работа по пакета за пенсионната реформа, давам му отлична оценка, заяви премиерът Бойко Борисов

12:27 | 31.03.15 г. 34
<p>
	Ивайло Калфин представи предложението на социалното министерство за развитие на пенсионната система в присъствието на Бойко Борисов (в средата) и Владислав Горанов (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин представи предложението на социалното министерство за развитие на пенсионната система в присъствието на Бойко Борисов (в средата) и Владислав Горанов (вдясно). Снимка: БТА

Плавно повишаване на вноските за пенсия и безработица и на възрастта и стажа за пенсиониране предлага социалният министър Ивайло Калфин в пакета от над 30 мерки за пенсионната реформа. Това стана ясно на пресконференция в Министерски съвет, на която Калфин, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха цялостния пакет за промени в пенсионната система.

Калфин беше категоричен, че целта е НОИ да стане по-автономен, така че парите за пенсии да не идват в голямата си част от данъци през бюджета и да се осигури възможност за генериране на ресурс за повишаване на пенсиите.

„Правителството има решимостта да се заеме с трудните реформи и работата ни по този пакет го доказа“, каза Калфин.

„Калфин свърши огромна работа по пакета за пенсионната реформа, давам му отлична оценка“, заяви Бойко Борисов, като допълни, че се надява предложената рамка да мине пътя през Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народното събрание.

„Нямаме претенции, че това е най-съвършеният документ, но може да претърпи корекции до края на месеца“, допълни Борисов.

Калфин посочи, че в началото на май промените, които днес предлага, трябва да влязат в парламента.

Предложението за повишаване на вноските е за период от 12 години това да стане с общо 4,5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии“ и на следващата година – с 0,2 процентни пункта вноската за фонд „Безработица“.

Предлага се от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица. Предложението е за повишаване на минималния осигурителен доход на два пъти по 60 лв., т.е. от 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв.

Калфин предлага и плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота.

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. – с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до 2029 г.

Нарастването на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд да става с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените, предлага още вицепремиерът.

Министерството на труда предлага и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране при недостатъчен осигурителен стаж на мъжете и жените до 67 години. В момента минималният изискуем стаж е 15 години. Предлага се нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години действителен стаж за мъжете и жените през 2027 г. Залага се възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г.

Предлага се и въвеждане на възможността за отпускане на намалена пенсия на лицата, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

За мъжете, работещи в условията на първа категория труд, се предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца, а от 2030 г. – с по 3 месеца за календарна година, до достигането на 57-годишна възраст, а за работещите в условията на втора категория труд – до 62 г. през 2037 г.

За жените от първа категория труд се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година до достигането на 57 - годишна възраст и до 62 - годишна възраст за работещите в условията на втора категория труд през 2043 г.

Предлага се да се премахне възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 г. за 5 г. при осигуряване на повече от едно основание.

Промени ще има и при индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на пенсията. От началото на 2019 г. той ще бъде средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Предвижда се и отпадане от същата дата на трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент – така наречените три най-добри години. За периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2018 г. се предлага обаче въвеждане на възможност за избор на лицето дали да се включат трите години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията му.

Предлага се и отпадане от 1 януари 2019 г. на максималния размер на новоотпуснатите пенсии, както и повишаване от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход на максималния размер на отпуснатите до 31 декември 2018 г. пенсии.

В пакета е заложено и увеличаване от 1 януари 2017 г. на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите - и за новоотпуснатите, и за вече отпуснатите пенсии с размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 6 rate down comment 1
gabarduk
преди 8 години
тая рая както казваш наистина е безмълвна по простата причина че няма кой да я поведе.всеки си вика аз сам нищо не мога да направя и си трае.само че всеки индивидуално се оправя.едни напускат страната други преминават във все по сивата икономика.дет се вика държавата иска да ни "оправи" но бъди сигурен че и ние не оставаме по назад.няма човек който да не мисли как да заобиколи плащане.после политиците мрънкат че е станало национален спорт да не се плаща.така е драги ми политици вие сами си го направихте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 8 години
Е, това е само едно от нещата, не съм се стремял да съм изчерпателен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Интересна "социална" политика... геноцид бих казал. Е какво пък, работещите българи в чужбина вече са повече от тия в България - ясна оценка за глупостите на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
А защо излъгаха, че пенсионния закон се замразява за 1 година?че 2015 трябва да се пенсионираме по правилата за 2014г ?Но се оказва, че не е така, като проверих наскоро в НОИСказва се, че не са замразили, а са УВЕЛИЧИЛИ стажа !! с 2 месеца- вижте таблицата за пинсиониране в НОИ за 2014 и 2015г е РАЗЛИЧНО!http://***.nssi.bg/images/bg/users/userinfo/actualno/Br_pensionirane_2015.pdfВсичко се прови тихомълком, не се казва по медиите (всички са платени)Профсъюзите (нямаме такива ) - не реагират. И не организират хората за протести, когато са им ощетени правата!Това се нарича "покорна рая". Каквото и да правят, народа все си трае - никога не ПРОТЕСТИРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Де да беше проблема толкова елементарен та да се реши с данък въху ВЕИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Боже колко си ***. Героите на соца, научени да работят а днешната младеж.. па ние едно време... С тва пенсионерско мислене направи е време да ти дават пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 0
Ricco
преди 8 години
Иначе, ако питаш за мерки, има една, която ще помогне не само на пенсионерите - разбиване на някои картели и схеми - например тия, които пречат при спад на цените на млякото да има спад и на цените на кашкавала в магазина. В енергетиката също може да се пипне това-онова. Например да се върне оня данък за ВЕИ-тата дето така наречения Конституционен съд отмени. Но така явно е по-лесно - дай да вземем от тия дето най-малко пищят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 8 години
Ами колкото е жив след като се изпраи по телевизора и рече, че ще намалява "огромните" заплати чрез увеличение на осигуровките. Защо ако се намаляват заплати остава жив, а ако се намаляват пенсии да не остане?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 8 години
:) искам да го видя тоя дет ша съ изпрай пред телевизора и ша заяви че ще намалява "огромните" пенции у Бг :) и колко ша е жив след туй Сега сериозно : Проблема е много пластов и няма как да се реши с полвинчати мерки . Също така не може да бъде решен за сметка само на дадена социална група ( просто е прекалено голям ) - нещо такова прави калфин в момента с принципа "от всички по малко "Та трябва да се набележат : краткосрочни , средносрочни и дългосрочни мерки - в противен случай няма да сработи нищо . 1.В краткосрочен план вдигането на възрастта и вноските е НЕИЗБЕЖНО защото вече има МНОГО голям процент пенционери 2.В средносрочен плам Бг трябва да привлича емигранти - просто краткосрочните мерки бърже ша спихнат 3.Образовани , Образовани и Образование Та това което ми липсва в плана на Калфин са средносрочните и дългосроните мерки който са оставени за някой друг в бъдещето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 8 години
Не мога да разбера какво е това черно-бяло мислене - или ще даваме пенсии или ще давим пенсионерите?! Ами има и среден вариант - по-малки пенсии. По-високите пенсии могат спокойно да се намалят (а не да се увеличават още както се кани да прави Калфин). Какво друго да направим при спад на работната сила или при цикличен спад на икономиката - да товарим все повече и повече оставащите (читави) работещи, че да се свърши агонията по-бързо ли? Или да трупаме заеми докато може, пък после като дойде МВФ, вече той ще ни накара да намаляваме пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още