IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изпрати най-слабото тримесечие в историята си

Единната валута ще постигне паритет спрямо долара до средата на годината, смята експерт

14:41 | 02.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото изпрати най-слабото тримесечие в историята си

Еврото отчете най-големия си тримесечен спад към края на март от началото на единната валута през 1999 г., като експертите очакват още по-тежки тримесечия през следващите месеци.

Покупателната сила на валутата, която се използва от 19-те страни в еврозоната, продължава да намалява, достигайки 1,07 за един долар. По този начин спадът спрямо щатските пари вече надхвърля 11% от началото на годината, което прави първите три месеца на 2015 г. най-тежките за европейските пари в историята.

Спадът на единната валута в периода януари-март 2015 г. ще бъде четвъртият пореден на тримесечна база спрямо долара. Валутата също така поевтиня с около 6,5% спрямо британската лира през тази година и с 13% спрямо швейцарския франк.

Досега най-лошото тримесечие на еврото бе между юли и септември 2008 г., в разгара на световната финансова криза, когато валутата пропадна с 10,5% спрямо долара.

След като еврото премина съпротивата при 1,0752 долара, според експерти следващите ключови цели са нивата 1,0613 и 1,0582.

Загуби на валутата са стимулирани от старта на програмата за изкупуване на активи на Европейската централна (ЕЦБ), оценена на обща стойност над 1 трлн. евро. Покупките на базираната във Франкфурт институция увеличават паричното предлагане във валутния съюз, изпращайки по този начин валутата надолу.

Според мнозина обаче отслабването на валутата не е лоша новина. Дори напротив, централната банка се надява, че евтиният кеш ще стимулира фирмите и физическите лица да харчат и заемат повече, което пък да избута нагоре рекордно ниската инфлация, която на места на Стария континент дори има отрицателни измерения.

Еврото e поставено под натиск и от очакванията, че Федералният резерв на САЩ може скоро да предприеме повишаване на лихвените проценти от текущите рекордно ниски нива, което пък от своя страна да изпрати още по-нагоре и без това високо летящата американска валута.

Вземайки предвид отстъплението на еврото, анализатори обсъждали дали и по-скоро кога ще бъде достигнат паритет спрямо щатския долар. Това последно настъпи през 2002 г., а преди това през 1999 г., по време на представянето на европейските пари.

Ангъс Кембъл, старши анализатор във FxPro, заяви, че има "всички шансове" един долар да е равен на едно евро до края на второто тримесечие на тази година. "Това обаче няма да бъде постигнато много честно".

"Това, което се случва спрямо еврото от страна на паричната политика на ЕЦБ, е порад бавният икономически растеж и високата безработица в много от страните от еврозоната. Ако сравните това в САЩ, където е ясно, че икономиката се разраства енергично и те търсят да покачат лихвените проценти скоро... инвеститорите са по-склонни да държат други валути, но не и еврото".

CNBC проведе онлайн анкета през миналата седмица, питайки какво може да изпрати еврото до паритет спрямо долара. Около 35% от 3138-те респонденти смятат, че "повече европейски неволи" ще направят това, докато 37% са гласували за "по-силните данни от САЩ".

Това може да дойде още тази седмица, в петък, когато се очакват данните за новите работни места извън земеделския сектор в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Еврото, от миналата година по това време е спаднало с 20%. До сега това не ни донесе неземно щастие. Колко още трябва да пада, за да се почувства положителният ефект от евтините пари? Защото според мен здравословната граница отдавна е отмината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
Към тази статия остава само някое от типичните изказвания на tyrista от типа на" mss Yelan kaza o yes " и "utre 3.04.2015 paritet".Може и да стане но няма да е тези дни.Вероятноста за спад на еврото е по голяма от тази за покачване ако се следат изказванията и програмата на Драги.Не трябва да забравяме че ЕС в момента има положителен баланс в нетния експорт за разлика от САЩ .Само с приказки може да се бута курса ,но реалностите са други.Според мен този месец ще стои между 1,05 и 1,10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още