IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Чира – предприемач, учен и меценат

Съоснователят на софтуерния концерн SAP почина на 74-годишна възраст

13:18 | 01.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	74-годиният физик Чира е един от най-славните петима бивши служители на IBM, основали&nbsp;SAP. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

74-годиният физик Чира е един от най-славните петима бивши служители на IBM, основали SAP. Снимка: Ройтерс

Сродниците му го описват като човек, който е близко до земята, с прекрасен хумор и изпълнен с ентусиазъм. Клаус Чира е постигнал много в своя живот. Той става известен като съосновател на софтуерната компания SAP във Валдорф, Баден-Вюртемберг. Когато физикът създава през 1972 г. заедно с Дитмар Хоп, Хасо Платнер и двама други партньори – Клаузе Веленройтер и Йанс-Вернер Хектор, софтуерната фирма с невзрачното име "Systemanalyse und Programmanalyse" – накратко SAP, той пише и част от историята. В същото време Чира е и един от най-известните покровители и меценати в Германия. Във вторник той неочаквано почина на възраст от 74 години. 

Успехът на компанията направи основателите милиардери. Състоянието на Чира се оценява на около 8 млрд. долара. Част от него обаче той използва в ангажиментите си като меценат и инвеститор в различни проекти.

Когато преди пет години журналист от FAZ пита Чира защо неговата фондация влага пари „само“ в наука, но не и в културата, той заявява откровено: „Аз предпочитам да инвестирам в бъдещето, а не в миналото“. Тогава съоснователят на концерна вече е преживял първата си сърдечна операция, но ентусиазмът му остава осезаем.

„Знаете ли, научните проекти понякога стигат до заключението, че така или иначе нещо не работи. Но дори и тогава те все още остават една добра инвестиция. Ако аз влагам парите си в разпространяване на сладкиши в домове за възрастни хора, след известно време от това ще има само блед спомен“.  Въпреки това Чира спонсорира много благотворителни изяви. Неговата професия и страстта му го остават влюбен в науката до края на живота си.

74-годиният физик е един от най-славните петима бивши служители на IBM, които основаха SAP. Чира става жива легенда на германския икономически небосклон именно с основаването на концерна. Визионерите, които преди това са работили за американската технологична компания IBM, разработват програми, които дават възможност за машинно и компютърно изчисление на ТРЗ и корпоративни счетоводства, което по онова време е истинска революция.

Дързък и визионерски подход в онези времена, в които "хардуерът" все още струва купища пари, а програмите се считат за някакви приумици. Предимно през нощта и в почивните дни, когато компютрите са свободни, съоснователите тайничко творят първата си поръчка за близката химическа компания ICI. Останалото е история: SAP се издига до най-голямата европейска софтуерна компания. През следващите години и десетилетия компанията става единственият германски IT-концерн със световно значение. Към днешна дата SAP е най-големият производител на програми за корпоративно управление в света.

Днес SAP има 65 000 служители, сред които и над 650 в създадения преди 15 години развоен център SAP Labs България, и годишни приходи от почти 17 млрд. евро.

За самия Бил Гейтс, предвид господството тогава на американската компания Microsoft в тази област, се твърди, че е нарекъл SAP „катастрофата на софтуерната индустрия“. Чира реорганизира тази „катастрофа“ значително и по този начин става богаташ. През 1998 г., само на 57 години, той се оттегля от оперативния бизнес и се присъединява към Надзорния съвет. Той е третият от основателите, който обръща гръб на компанията: Клаус Веленройтер напуска в самото начало, а Ханс-Вернер Хектор е обявил оставката си по-късно. През 2007 г. Чира се оттегля и от Борда поради здравословни причини. За разлика от Хасо Платнер, които все още се възприема като управляващ в сянка SAP, Чира още навремето отклонява вниманието си към други неща.

В родния си град Хайделберг предприемачът спонсорира редица научни проекти. Вила „Бош“, която химическата компания BASF издига през 1921 г. по името на свой главен изпълнителен директор, носителят на Нобелова награда Карл Бош, става убежище за Чира и признат научен център. Там е базирана и фондацията му, която днес среща изследователи и учени от всякакви националности, независимо дали става дума за European Media Laboratory или за Хайделбергския институт за теоретични науки. Чира насърчава редица учени и им предоставя сцена за изява. В самата Вила Бош предприемачът дава и редките си интервюта за журналисти. Но и до края на живота си не изпуска от очи паричните си потоци.

Дивидентната доходност на акциите му от SAP е плачевна, заяви той преди пет години почти на шега. Но и самият акционер все още имаше думата в компанията. Той и двете му фондации контролираха заедно 7,5 на сто от акциите на концерна – към вторник на стойност от 6,2 млрд. евро. И като истински предприемач и учен Чира крие личния си живот зад параван. Никой от двамата му сина няма професията „син“, и двамата имат собствен живот, казва той. Дали и колко пари ще наследят те, все още не е ясно.

Конференция „Образование и Бизнес“ се организира за втора поредна година от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV и Investor.BG. Събитието се провежда на 11 май 2015 г.

Фокус на конференцията тази година е „Финансовото образование за устойчива икономика“. За участие в конференцията в България пристига проф. Стив Ханке, преподавател по приложна икономика от университета „Johns Hopkins“, Балтимор /САЩ. Модератор на дискусиите е Нейра Чехич, икономически журналист от Bloomberg TV.

Ние вярваме, че в основата на всяко проспериращо общество е качественото образование и адекватното му приложение, а финансово грамотният човек е в основата на устойчивата икономика на една държава.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
SAP е просто един успешен експеримент на IBM, успял благодарение на немската консервативност. Като организация отвътре е просто плачевна, продуктовата линия е остаряла и тромава и се държи на повърхността единствено понеже е бил достатъчно разпространен в миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още