IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерменков: Напът сме да сложим край на ядрената си енергетика

Не постигнахме споразумение с Westinghouse за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи по-рано днес премиерът Бойко Борисов

18:28 | 01.04.15 г. 8
Ерменков: Напът сме да сложим край на ядрената си енергетика

Може да се окаже, че до 2030 година България ще сложи край на ядрената енергетика и от износител на електричество ще се наложи да внася. Този каза депутатът от БСП – Лява България Таско Ерменков в ефира на bTV.

Неговият коментар беше направен по повод новината, съобщена от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна, че на този етап няма постигнато споразумение с Westinghouse за строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. България настоява американската компания да бъде инвеститор в проекта с дял от 49%, но това не е било прието, стана ясно от думите на Борисов. От своя страна България не може да постри блока със собствени средства. 

Таско Ерменков призна, че предишното правителство не е водило преговори с Westinghouse да бъде инвеститор в проекта, а е имало взаимен интерес новата ядрена мощност да бъде изградена.

Според него подписаното от правителството на Орешарски споразумение за стратегическо партньорство може да бъде наречено по-скоро писмо за намерение, което трябва да влезе в сила само след одобрение от страна на следващото правителство.

Таско Ерменков коментира още, че Бойко Борисов може да бъде определен като „убиец на големи енергийни проекти”, защото е сложил край на проекти като Бургас - Александруполис, АЕЦ „Белене”,”Южен поток”, а сега и седмия блок в Козлодуй.

Според червения депутат ВЕИ-централите носят печалба не на българската икономика и общество, а на техните собственици. Той допълни, че възобновяемите източници са „хубаво нещо, не могат да бъдат използвани като базови мощности”. Базова енергия осигуряват само въглищните централи и ядрена енергетика. Ако погубвам ядрената енергетика,използването само на въглищни централи ще ни струва скъпо, защото те не са екологично чисти.

Ерменков не очаква повишение на цената на тока през следващите месеци. Неговата прогноза се основава на думите на кандидата за председател на Комисия за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред депутатите вчера.

Според депутата са предприети и стъпки в правилната посока с ограничаването с изкупуването на електричеството, произведено по неефективен начин и водените преговори с американските централи.

Таско Ерменков, който е част и от временната комисия, която анализира състоянието на енергетиката посочи, че при изслушванията в тази комисия излизат „силно притеснителни неща”. Така той отговори дали ще бъде довършена процедурата за отнемането на лицензи на ЕРП-та, което присъстваше в изложението на предложения от БСП кандидат за член на новия енергиен регулатор Еленко Божков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Проблемът с ядрената енергетика в BG е, че е всичко друго, но не и икономика и енергетика.Ядрената енергетика по тези г. шир. се ползва като база за икономическо и геополитическо изнудване от страна на Р-я, която все още не може да се раздели с болните си имперски амбиции да владее Босфора и Дарданелите като 'зона и за сигурност' към Средоземно море.И къде е другарят Ганев и комисионерите на руската мафия в цялата тази схема -на гребена на вълната естествено.ФМФ при СУ напр. от десетилетия наред се грижи за обдухване на ядрените интереси на Р-я и категорично пренебрегване на собствените си национални интереси ...за развитие на фотоника, ВЕИ, супер-компютри, нанобатерии и др. нанотехнологии, и дори ядрен синтез на база He3 (понеже хелият не е монопол на руската мафия). Мантрата е -ако не може да копаем въглища до безкрайност и не може да вземаме безсрамни комисионни за внос на газ и на ядрено гориво -няма да имате енергетика. Ще стоите без енергия - и как точно ще стане тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
"Може да се каже, че до 2030 година България ще сложи край на ядрената си енергетика..."Пхахаха..!!! Някои имат други планове за това населено място шке до 2020!'п"Париж. Пътят на джихадистите минава през България. Това е заглавието на разследващ материал, публикуван във френското списание Marianne.Разследването минава през ромско гето в източната част на София. Там българските сили за сигурност вече са арестували много активисти, свързани с групата Ислямска държава. Общо 13 имами и проповедници са разследвани в страната за пропагандиране на салафизъм. Там Абу Бакр ал Багдади иска да издигне флага си, преди да завладее Балканите през 2020 година.А Фоньо и децата му ще въртят *** да правят ток на местния ага, че така ще излиза съвсем без пари... Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ай-ай-ай!На колко си годинки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-Kingdom/GDP_Share_of_World_Total_PPP/ Преди 30 години икономиката ни е 10 пъти по малка от тази на Великобритания, сега е 20 пъти по-малка. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
karadjata
преди 9 години
не бяха ли именно БСП първите които поставиха началото на края на ядрената ни енергетика със затварянето на първите четири блока в АЕЦ Козлодуй??? а и за какво ни е нова ядрена мощност??? май е само да се краде от строителството консултантските услуги и други подобни шмекерии. И какво толкова ако внасяме ток от чужбина??? до колкото знам цената на електроенергията внос е много по-евтина от произведената в нашата абсурдна държава. по-добре да си внасяме колкото ни трябва, хем по-малко ще се краде. до колкото си спомням от една статия Румъния изнася на около 35-40 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
alphaomega
преди 9 години
Преди 13 години Канадската държавна енергийна компания като ни предложи да построи цялата централа Белене за 2,5 милиарда долара КЪДЕ СПАХА ПОЛИТИЦИТЕ ни??? Сега щяхме да имаме чисто нова централа. Оооо забравих, нямаше далаверка..... явно. Друго си е все пак руското предложение на 4 ПЪТИ по висока цена... има мнооооого за крадене. а и защо изобщо да се реализира проекта. Вместо това просто да го протакаме във времето и да прибираме бонуси от парите които през 1-2 години се дават на някоя банка за да ни каже дали проекта е изгоден или не...... нали така ДРУГАРИ!!! (без значение какъв цвят сте)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Аз лично не виждам колосална разлика в цените на един реактор за Белене и 7-и в Козлодуй.Нямаше ли да може да стане по-просто и по-евтино, ако вместо два в Белене бяха съкратили проекта и бяха направили само един - и без това вече ще трябва да се плати, тъй като е готов, а те руснаците все някога ще ни осъдят, а за финансиране можеха да направят АЕЦ Козлодуй акционер в АЕЦ Белене и от печалбите от двете централи да финансират заема за новия реактор... Просто държавата трябваше да се откаже от това кранче и да го използва в интерес на народа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още