IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Гяуров: Бързите промени в НПК и ГПК създават риск от правен хаос

Последствията ще са негативни за гражданското правораздаване, смята бившият директор на Националната разузнавателна служба

10:08 | 02.04.15 г. 1
Димо Гяуров: Бързите промени в НПК и ГПК създават риск от правен хаос

Гласуваните вчера изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) създават риск от правен хаос, заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред телевизия Bulgaria On Air.

Припомняме, че вчера правната комисия в Народното събрание гласува изменения в законодателството, според които прокуратурата ще има изключителното правомощие да спира финансови операции или сделки с имущество без съдебен контрол, ще може да участва и в граждански дела, ако прецени, че има засегнат интерес на държавата или общините. Промените бяха гласувани бързо заради продажбата на дружества, свързани с КТБ.

„Винаги, когато става дума за извънредно законодателство, особено ако силата му е със задна дата, трябва да се има предвид, че това е против правните правила. Що се отнася конкретно до гласуваните вчера изменения в НПК и ГПК, опасявам се, че те ни връщат към времената на Тодор Живков, когато прокуратурата имаше друго място и функция в държавния живот. Текстовете са написани толкова милиционерски, че създават сериозни притеснения“, коментира Димо Гяуров.

Той посочи като пример, че в НПК се предвиждат задължения за вземане на мерки, когато има съмнение, че може да се реализира общественоопасно деяние. Какви обаче са тези мерки и как се вземат, попита експертът. Според него формулировките са мъгливи и отварят широка „яма“, свързана с евентуално нарушаване на граждански права.

Според Гяуров има опасност от правен хаос и заради измененията в ГПК, тъй като се дават правомощия на прокуратурата да встъпва във вече образувани производства и да обжалва актове по производства, по които дори не е била страна. Това би могло изключително много да забави гледането на делата и да накърни права. Имам сериозно съмнение доколко прокурорите са запознати с гражданското право, допълни Гяуров.

„Това не е в интерес на самата прокуратура, защото се предвижда задължение за съда да информира прокуратурата за всички производства, по които биха могли да бъдат засегнати държавни и общински интереси. Дайте си сметка, че всеки съдия от притеснение да не бъде упрекнат ще започне да бомбардира прокуратурата с подобни известия. Кой ще отсява тази информация“, попита Гяуров.

По повод сделката с инвестиционната компания LIC33, която купи БТК и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и „Фърст диджитал", експертът заяви: “Това, което се случва, е резултат от многогодишното безхаберие на държавата – всички надзорни и контролни органи, които не са си свършили работата, службите за сигурност начело с ДАНС и политическата класа, която сега се опитва да реагира със задна дата. Единомислието за извънредното законодателство е резултат от общата гузност“.

Димо Гяуров заяви, че по отношение на пийпълметрията и разпространението на телевизионния сигнал става ясно, че собственикът би могъл да оказва сериозен натиск върху медиите и да конфигурира общественото мнение в посока, която му е изгодна. Ако това е една чужда държава, която би искала да оказва влияние върху общественото мнение, това трябва да ни тревожи, коментира той по повод съмненията за руската връзка на инвеститора.

Експертът допълни, че към момента дори не е ясно дали има сделка. „Действително, би могло да се случи така, че ВТБ да придобие над 70% от „Виваком“, прогнозира Гяуров и определи този факт като „изключително притеснителен“.
Според него ако промените в ГПК и НПК станат факт, последствията ще са негативни за гражданското правораздаване дългосрочно. За ефекта върху конкретните сделки според експерта е трудно да се говори, защото по думите му „и там батакът е достатъчно голям“, но не е късно да бъде сложена ръка върху част от активите.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
sapundzieva
преди 8 години
Ако не правен хаос, тия промени със сигурност ще доведат до тоталитарно управление на икономиката, защото не може да се връщаме отново към модела, в който държавата позволява или не да правят сделки помежду си. Пълен абсурд и няма да спра да го повтарям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още