IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов оглави Комисията за енергийно и водно регулиране

Иванов е първият председател на енергийния регулатор, избран от Народното събрание

14:07 | 02.04.15 г. 6
Иван Иванов оглави Комисията за енергийно и водно регулиране

Със 142 гласа „за“, десет „против“ и пет „въздържали се“ Народното събрание одобри единствената кандидатура за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предложена от Реформаторския блок – Иван Иванов.

Иванов, който е първият председател на регулатора, избран от Народното събрание, беше почти единодушно подкрепен от депутатите в пленарната зала, като за него гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и Патриотичния фронт. Срещу новия председател бяха депутатите от Атака, а БСП – Лява България не участва в гласуването.

Преди да бъде гласуван съставът на КЕВР, депутатите от БСП поискаха да оттеглят своите кандидати, за "да не ги подлагат на унижението" да участват в предизвестена процедура. Това искане не беше удовлетворено, защото е в противоречие с процедурата за избор на членове – времето за изказване на депутатите от групата беше изтекло, а и дебатите по избора бяха закрити. След това депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването.

С огромно мнозинство беше подкрепена кандидатурата на Евгения Харитонова, издигната от ГЕРБ за член на КЕВР в състав „Енерегетика“. За нея гласуваха 167 народни представители, осмина бяха против и един се въздържа. Със 153 гласа пък беше подкрепен кандидатът на Български демократически център Георги Златев. Останалите двама в енергийния състав са номинираните от Патриотичния фронт Александър Йорданов и Владко Владимиров.

В състава, отговарящ за ВиК сектора, избрани бяха Димитър Кочков, издигнат от БСП. За него гласуваха 159 депутати, един беше против, а 17 се въздържаха. Другият член в този състав е Валентин Петков, който беше номиниран от Реформаторския блок.

Юристът в състава на Комисията е кандидатът на ДПС Ремзи Осман, подкрепен от 128 народни представители.

Сегашният председател на регулатора – Светла Тодорова, отново ще участва в регулирането на пазарите, но този път като икономист. Нейната кандидатура, издигната от ГЕРБ, беше подкрепена от 150 депутати. При гласуването седем души бяха против, а двама се въздържаха.

След гласуването новите членове положиха клетва да се ръководят от законите и Конституцията на България при вземането на решенията си за развитието на сектора. При клетвата обаче отсъстваше Димитър Кочков и вероятно това ще наложи стартирането на нова процедура за избор на член на КЕВР в състава, отговарящ за ВиК сектора. 

По време на дебатите в пленарната зала червеният депутат Красимир Янков изказа своите съмнения, че бъдещата Комисия ще бъде съставена по политическите квоти, определени още преди дискусиите и гласуването на състава на новия регулаторен орган. За него доказателство за политическата зависимост на КЕВР е единствената номинация за председател – Иван Иванов, чиято биография в последните години е свързана основно с Народното събрание.

Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Не познавам Иван Иванов...но щом е посочен от реформаторите сигурно е "парашутист"....тъпо, много тъпо "Саше".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Човека е компетентен по материята. Лично го познавам като такъв. Разни "***" като не го познават по-добре да не си отварат "човките" и да плюят дежурно ей така от елементарна злоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
И това ако не е преяждане от власт на Иван Костов здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
коки
преди 9 години
Поредният прашутист наш човек , спада към абонатите които цял живот са на хранилка в НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 9 години
Да ни е честит поредния реформатор некадърник.Политическа фигура нямаща нищо общо с енергетиката.Просто да уредим наш човек с работа и тлъста заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още