IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Бен Бернанке взима Германия на прицел

Бившият ръководител на Фед счита, че Берлин трябва да инвестира повече и да намали търговския си излишък

11:15 | 07.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бен Бернанке се присъединява към хора на англосаксонските икономисти, които разкритикуват Германия за нейните високи търговски излишъци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке се присъединява към хора на англосаксонските икономисти, които разкритикуват Германия за нейните високи търговски излишъци. Снимка: Ройтерс

Бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ (Фед) Бен Бернанке се присъединява към хора на англосаксонските икономисти, които разкритикуват Германия за нейните високи търговски излишъци и я считат за основна причина за икономическото напрежение в еврозоната. Все пак той споменава и ниския курс на еврото като една от причините за високите излишъци.

От няколко дни Бернанке, който е изследовател в Brookings Institution, а от февруари 2006 г. до януари 2014 г. е председател на Борда на управителите на Федералния резерв, пише в блога на базирания във Вашингтон Brookings Institution. В един пост от Разпети петък (по католическия календар) професорът по икономика отбелязва, че дълго време е бил особено критичен към Китай заради неговите излишъци. Тази страна обаче междувременно е прекроила своята икономика и сега е по-малко зависима от износа, отколкото в миналото. Доста по-различно обаче е  положението в Германия, където търговският излишък продължи да се увеличава от 2000 г. насам, пише Бернанке. 

В действителност през последните години Китай насърчава производството на потребителски стоки и чрез изграждането на своята социална система и въвеждането на гарантирането на депозитите в банките създаде условия за по-силна вътрешна икономика. За Германия всичко това не може да е пример за подражание, защото то е налице във федералната република отдавна. 

Предложенията на Бернанке за Германия не са нови. Той призовава за повече публични инвестиции например за изграждане на мостове, пътища и летища. И предлага да се създадат данъчни стимули за частните инвеститори и за строителите на съоръжения. Освен това счита, че по-високите заплати са от значение за внасяне на баланс в конкурентоспособността на Европа.

В списъка му също така влизат неуточнени реформи в търговията на дребно и услугите. И не на последно място той счита, че Германия трябва да подкрепи усилията на Европейската централна банка за вкарване на повече пари в икономиките на еврозоната, което би намалило напрежението на целия континент.

При прегледа на списъка обаче прави впечатление, че голяма част от предложенията вече са се случили. Германия току-що стартира програма, която ще позволи на общините да правят повече инвестиции. Почти всички политици и дори Бундесбанк междувременно призовават за увеличение на работните заплати, които, разбира се, следва да се договарят между синдикати и работодатели. А освен това и Европейската централна банка налага програмата си за подкрепа на конюнктурата независимо от германската критика и при това докладва за значителни успехи.

Друг въпрос е доколко всъщност предложенията на Бернанке ще допринесат за намаляване на напрежението в Европа. Торстен Слок от DB Research подчерта наскоро, че все по-малка част от германския износ действително е насочен в рамките на еврозоната. Това означава от своя страна, че слабото евро е от още по-голяма полза за германската икономика, отколкото се смяташе досега.

Вилем Буйтер, главен икономист на Citigroup, също наскоро подчерта в интервю за германския Handelsblatt, че има нужда от увеличаване на инвестициите в Германия, най-вече за да се увеличи още повече производителността на страната.

При това той призна, че германската инфраструктура е много по-добре развита, отколкото американката. Въпреки това обаче Буйтер не подкрепя популярното настояване Германия да поеме дългове, за да увеличи и търсенето в съседните страни. „Никой не прави такива неща", казва икономистът.

По думите му истинският въпрос за Германия е за последиците, произтичащи от големия излишък. В крайна сметка като последица от своето търговско салдо страната събира големи вземания от чужди страни.

И при това, както показва опитът, ще се задава въпросът колко ценни са тези вземания в дългосрочен план. И още един, по-важен въпрос - от колко високи трансфери се нуждае еврозоната, за да издържи в дългосрочен план.

Високият излишък по текущата сметка на Германия, равняващ се на над 7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), е подлаган на критики от експертите, тъй като според тях е източник на болезнени дисбаланси в еврозоната.

През миналата година страната постигна балансиран бюджет за първи път от 1969 година и притиска останалите страни от еврозоната да следват строго примера ѝ, вместо да се опитат да стимулират икономиките си чрез кредитиране.

Преди дни германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че "никога не съм приемал, че германският излишък може да бъде проблем за партньорите ни в еврозоната". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 8 години
Изказването на Бернаке е в интерес на Б-рияНо никой не споменава товаВ ЕС малките стани са губещите, а Германия е печелившата Но след като ви харесва да ходим да работим там а не тук е ок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Разпределението на КВОТИТЕ в ЕС даде възможност на Германия като ЛИДЕР да се облагодетелства от тази своя позиция. САЩ се постара да унищожи СОЦИКОНОМИКАТА но не предвиди, че точно Германия ще е най облагодетелствана от този разгром. Германия дели с Китай третото и четвъртото место по ИЗНОС НА ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО. Без да осъзнават янките превърнаха Германия от регионален лидер в световен.ГЕРМАНИЯ ИЗПРЕВАРВА И КИТАЙ ПО ТЕМПОВЕТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ. Вдигането на ембаргото над Иран още повече ще задълбочи АМЕРИКАНСКИЯ ПРОБЛЕМ. Всичко което правят янките работи за Германия и е против тях. САЩ се превърна в страна на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ БАЛОНИ и свързаната с тях финансова спекула. ИЗХОДА ЗА ЯНКИТЕ Е ЕДИН - финансов апокалипсис.А сега накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Grosss
преди 8 години
На американците всички са им виновни,първо бяха китайците,после руснаците,сега и германците.Истината е ,че докато те пируват на корем и изяждат бъдещетона следващите поколения другите народи работят здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Този професор да си гледа САЩ и го видяхме какво направи с ФЕД и тънкоста е ,че еврото не е световна валута като долара Един път завинаги трябва да се разбере ,че икономикат освен с кредитиране може да се стимулира и по друг начин защото кредитирането е вид кражба казано общо заради инфлацията През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга......под постинга - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 8 години
САЩ са бита карата . Да потъват самостоятелно е въпрос на чест , а не да се правят на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Kaoru
преди 8 години
Защо? Защото германският модел на икономическо развитие е по-ефективен, по-конкурентен и става все по-независим от Щатския.И защо?Защото двигателят на ЕС може да си позволи да води още по-независима политика от САЩ.И защо още?Защото САЩ губят влияние над стратегически за тях "партньор" в ЕС и от там влиянието им в целия ЕС е застрашено.И какво следва?САЩ стават истерични, защото влязаха в прекалено много конфликти, които не могат да управляват и сега се опитват да възвърнат влиянието си като дават "мъдри съвети" и препоръки целящи да заложат основите на нестабилност в политически и национални формирования, които застрашават господстващото им положение и сфери на влияние ... като ЕС например или държави като Китай, а скоро и Южна Кореа. Русия е друга песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още