IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо, каза Мика Зайкова

10:38 | 08.04.15 г. 10
Експерт: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход осем пъти. Това каза пред „Нова телевизия“ икономическият и финансов експерт Мика Зайкова. Тя направи коментара по повод информация от НОИ от изминалите дни, че пенсия от 1300 лв. ще е възможна, ако се сбъднат плановете за пенсионна реформа на Ивайло Калфин

Според сценарий, разработен от НОИ, в резултат на пенсионната реформа на Ивайло Калфин, пенсията за мъж, който в момента е на 51 г. и заплатата му е 1200 лв., ще е 1300 лв. през 2029 г.

„Ако темпът на увеличение на средния осигурителен доход се запази, за да достигнем до пенсия от 1300 лв., ще са ни нужни 130 години стаж“, каза Зайкова.

Експертът представи следния пример: „Цял живот си взимал средната работна заплата за страната. За да се получи пенсия от 1300 лв., този среден осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим осем пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия”.

„И в момента има 858 души, чиято пенсия е 1700 лв. Това са авиодиспечери, пилоти и други хора, които са имали много високи заплати”, каза тя.

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват и състоянието на осигурителните фондове. Личната пенсия се формира, като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на 100 и умножен по индивидуалния коефициент на тежест (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)".

„Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова. По думите й предложеното от Калфин не е реформа, а са елементи от реформата.

В предложенията на Калфин за пенсионна реформа не е обърнато достатъчно внимание на мерките за запушване на пробойните в системата, каза бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова.

Тя посочи, че изтичат много пари по перото за социални пенсии, за ранното пенсиониране и други, което трябва да се промени. Тя обаче уточни, че това са много непопулярни мерки и трябва политическа воля и обществен и политически консенсус, за да минат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ТРЯБВА ДА ОБЯСНЯ АЗ СЪМ ЗА БЮДЖЕТНИ ИЗЛИШЪЦИ КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РАБ.МЕСТА В ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗНИ ДЕЙНОСТИ А НЕ БЕЗРАЗБОРНИ СОЦ.ПОМОЩИ (ако трябва ще се метат улиците по два пъти и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират)БЮДЖ.ИЗЛИШЪЦИ ЗА СПРАВЯНЕ С 3-ТЕ ПЛАНЕТАРНИ КАТАСТРОФИ - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments БАН с държ.органи април 2014год. констатираха факта ,престрашиха се - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриване Хората схващат по-лесно цифрите 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ СЪБЕРАТ 8-10 млрд.лв. и се почва с сенч.икономика и разходите на бюджета и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Последната новина е ,че са се увеличили вноските с десетки милиони в НОИ защото укриването на осигуровки се криминализира Трябва да е криминализира сенчестата икономика - който не издава кас.бележка в затвор и естествено първият път голяма глоба.Описал съм основното в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsОт юридическа гледна точка в здравеопазването и пенсионната система става въпрос за нарушение на Конституцията и геноцид - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Трябва референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи тоест за основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал Айнщайн ,и съм записал основното за икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Може и пенсии от 130 000 лв или 1 300 000 лв да видим след 15 години. Кой знае. Този дълг, който се трупа навсякъде по света, все някък си трябва да изгори. Друг е въпросът какво ще можем да си купим с тези пари. Поне ние трябва да имаме едно на ум, защото сме я играли тази игра точно преди 16-17 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Тази прогнозна сметка на Калфин е вярна при едно единствено условие - кооперативно сътрудничество с Китай, като китайците правят вноските, дори на по пет лева месечно, а ние да ги ползваме солидарно, така да се каже, по линия на Коминтерна. Но за успеха на тази далечнопрогнозна задача е необходимо другарите Калфин, Първанов и Станишев да са ръководният триумвират на ЕС, а Жан Клод Юнкер да е затворен в зоологическата градина в София, където да вие на умряло за европейските ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
В белите държави са пресметнали, че 1.5% корупция води до 10% загуба на БВП. За нивата на корупция от над 40% в Територията ЗАГУБАТА е почти ТРИ ПЪТИ БВП. Значи сега трябваше да имамеБВП над 250 млрд. Да, ама не. Ами затова сме толкова бедни, с население над 60% под границата на бедност, десетки пъти по-ниски заплати и пенсии. А Бочката тия дни се изцепи "Стига сме говорили за корупция". Явно много Му е гот с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Социалистически лъжци и ненормалници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
За 70 години не разбраха че каруцата пред коня не върви направо, а и коня издъхва. "Експерти" ще увеличават дохода. Осем пъти ! Вълнуващо !Нещо за свобода на инициативата, за по-малка административна тежест върху бизнеса, намаляване на корупцията, намаляване на източването на социалната и осигурителната система, увеличаване на събираемостта като се махне политическия чадър върху сивата икономика и контрабандата, ... ?! Май само мечтая.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Още по-малко от система от която излиза всичко. В джобовете на измамници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Хора - съгласни ли сте такива като неадекватният калфин и като тая баба да решават съдбата ви в годините, когато вече ще сте нетрудоспособни?Докога ще търпим да се отнасят с нас като *** - ДОЛУ НОИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
lareman
преди 8 години
тази неможе да смята..хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още