IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните осигуровки ще растат от 2017 г.

Предложенията на Калфин за промени в КСО вече са за обществено обсъждане, не включват възраст за пенсиониране за военни и полицаи

20:08 | 09.04.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Социалните осигуровки ще растат от 2017 г.

Нарастването на социалните осигуровки, което социалният министър Ивайло Калфин предложи в пакета от мерки за пенсионната реформа, ще започне от 2017 г. Това е посочено в проектозакона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикуван за обществено обсъждане.

Вноските за фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“ ще нарастват от 2017 г. до 2028 г., пише в документа. Предложението за повишаване на вноските е с общо 4,5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 пр. пункта вноската за фонд „Пенсии“ и на следващата година – с 0,2 процентни пункта вноската за фонд „Безработица“. Ефектът от по-високите осигуровки според управляващите ще е допълнителни 1,1 млрд. лв. в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) през 2028 г.

Предлага се въвеждането на възраст за пенсиониране от 53 години за балерини, балетисти и танцьори. За военни и полицаи това не се посочва в предложените промени в КСО. Сега за посочените групи има само изискване за стаж за излизане в пенсия. Припомняме, че Ивайло Калфин заяви, че с пакета от мерки ще се предложи и въвеждането на възраст за военни и полицаи. Очаква се такова предложение да бъде направено.

Ще има специални фондове към НОИ, от които да се изплащат пенсиите на военни и полицаи, пише още в документа. Фондовете ще се попълват от осигурителни вноски и трансфер от бюджета. Ще има и фонд, от който ще се изплащат социални и инвалидни пенсии. 

Управляващите предлагат да отпадне въведеното преди години увеличение на процента от парите за пенсия, които постъпват в универсален пенсионен фонд (УПФ). Преди години беше предвидено вноската за втора пенсия да стане 7% от 2017 г., но сега управляващите предлагат това да бъде отменено. В момента при осигуровка от 17,8% в частен фонд отиват 5% от осигурителния доход, а останалите 12,8% постъпват в НОИ.

Остава вече предложеното от Калфин плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота.

Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. – с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до 2029 г.

Предвиждат се промени и по отношение на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. За мъжете, работещи в условията на първа категория труд, се предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца, а от 2030 г. – с по 3 месеца за календарна година, до достигането на 57-годишна възраст, а за работещите в условията на втора категория труд – до 62 г. през 2037 г. За жените от първа категория труд се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година до достигането на 57-годишна възраст и до 62-годишна възраст за работещите в условията на втора категория труд през 2043 г.

Въвежда се възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

От януари 2019 г. индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От същата година от формулата за определяне размера на пенсията, при изчисляване на индивидуалния коефициент по чл. 70, ал. 3 от КСО, отпада доходът на лицето, върху който са внесени осигурителни вноски за периода от три години по избор преди 1997 г.

От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на 1,5 на сто.

Съгласно предварително обявеното в проекта са включени и вече предложените от Министерството на финансите изменения, които засягат правото на родените след 1959 г. да решават дали да се осигуряват в частен пенсионен фонд или само в ДОО.

Залага се правото на избор да не е еднократно. Ако лицето реши да се осигурява само в НОИ, може след една година да промени това и да насочи вноските си към частен пенсионен фонд. Докато осигуряването е само в НОИ, парите, натрупани по индивидуалните партиди за втора пенсия, ще се прехвърлят в бюджета на Сребърния фонд. При връщане в капиталовата схема те ще се превеждат отново по партидите в същия размер, в какъвто са влезли, тоест - без доходност. 

С поправките в КСО се залага младите, които сега започват работа, ако не са избрали фонд три месеца, след като са започнали работа, да бъдат служебно разпределяни в частен пенсионен фонд, тоест парите няма автоматично да отиват в НОИ.

Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат да се осигуряват само във фондовете на ДОО или и в професионалните пенсионни фондове.

На портала за обществени консултации се посочва, че предлаганите промени ще доведат до финансова стабилност на пенсионната система и до подобряване адекватността на пенсиите. Ще нараснат и приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляване на зависимостта на системата от държавния бюджет, се посочва още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
Pitashtia
преди 9 години
Какво предлагам https://***.facebook.com/groups/145642288780429/1095393337138648/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Pitashtia
преди 9 години
Днес решават едно, утре ще решат друго просто по целесъобразност за да закърпят положението, но винаги в ущърб на пенсионерите и кандидат пенсионерите . На това му се викало реформа. Реформа е когато се променят принципи и философия,нещо по-дълбоко.https://***.facebook.com/groups/145642288780429/1095393337138648/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Kockata_Mitev
преди 9 години
Ех Ивайлооо Ивайлооо пустата алчност ще ви докара някой ден до синджирче на крачето и кирка в ръката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
И да ги утроите, скоро няма да има кой да ги плаща тези осигуровки. Вземете увеличете ДДС на луксозни стоки и сложете по-голям данък на хазарта например, защо пак бъркате в джоба на работещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
tetris12
преди 9 години
както се пее в "На всеки километър" ... до края на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
tetris12
преди 9 години
Ха, абе Калфин, голям си ***. Всеки като стане ***, полицай или учител, а работещите като ти теглят една п...ка майна и си хванат пътя как ще напълниш бюджета бе? Кой ще ти мисли до тогава, мандата да изкара и гепя каквото мога. Малко те е да те "***" ***, и "***" нямам предвид с пръчка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
крас
преди 9 години
На това ли му казваш реформа бе мазник?С тази система на СОЛИДАРНОСТТА до нкъде няма да я докараш. НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ , А *** ЧЕНГЕТА И НАЕМНИЦИ БЕЗ ДА СА ВКАРАЛИ И ЛЕВ В СИСТЕМАТА ДА ЦОЦАТ ОТ ВНОСКИТЕ НИ .Системата ви ЕДИН ДА ПИЕ , А ДРУГ ДА ПЛАЩА ще доведе нещата до там, че и средното поколение ще си хване куфарите и ще ви остави с цоцащите на СОЦИАЛНАТА ХРАНИЛКА РОМИ, които са другата голяма пробойна в ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА!!ПРОМЯНАТА В ЦИФРИТЕ НЕ Е ПРОМЯНА В СИСТЕМАТА ЗАЩОТА ПРИНЦИПИТЕ ОСТАВАТ. КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ Е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОДГОВОРНОСТ!ДОКАТО НЕ СЕ ИНДИВИДУАЛИЗИРАТ ПАРТИДИТЕ НА УЧАСТВАЩИТЕ В СИСТЕМАТА ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА!Така ще закрепите системата до края на мандата ви, а после тя ще ФАЛИРА!МИНАВАМЕ В СИВИЯ СЕКТОР МАЙНАТА И НА ДЪРЖАВАТА , *** И НА ВАС !МРЪСНИ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
че те и преди това си растяха?!220024002600 До кога !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
Isumu
преди 9 години
*** алчни! ДА сте проклети дано! Арабите и турците да дойдат и да ви *** *** смотани.... Да се задавите с тия пари, куровете им *** и космати!!!! Да ви падне Шопското правителство и Ердоган ви го слага от Босфора.... *** долни. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още