IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба и САЩ ще работят за нормализиране на дипломатическите си отношения

Отношенията между САЩ и другите държави в региона са по-добри от всякога, каза Барак Обама по време на среща на високо равнище в Панама

09:09 | 12.04.15 г. 2
Куба и САЩ ще работят за нормализиране на дипломатическите си отношения

Куба и САЩ ще работят за нормализиране на дипломатическите си отношения, стана ясно след непланирана среща на лидерите на двете страни по време на срещата на високо равнише на Организацията на американските държави в Панама, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Барак Обама и Раул Кастро  коментираха, че страните трябва да нормализират дипломатическите си отношения. Част от действията в тази насока е откриването на посолства на страните в столиците Хавана и Вашингтон.

Обама нарече срещата си с Раул Кастро историческа, посочва още руската агенция. „След като САЩ, в продължение на 50 години не промени своята политика, по мое мнение е дошло време да опитаме нещо ново”, коментира президентът на САЩ, но призна, че между двете държави съществуват „дълбоки и значителни” разногласия.

Високите цени на енергоресурсите пречат на икономическото развитие на редица страни, особено в Централна Америка и на страните в Карибския басейн. Това заяви по време на срещата на високо равнище на Организацията на американските държави в Панама президентът на САЩ Барак Обама, пише руската информационна агенция ТАСС.

„Мисля, че можем да помогнем, особено чрез екологично чисти източници на енергия”, допълни още той.

По време на срещата президентът на САЩ заяви категорично, че отношенията между САЩ и останалите „американски” държави са „по-добри от всякога”, а той ще работи за продължаването на този прогрес. Сферите, в които трябва а да се насочат усилията сега са зачитането на правата и свободите на всички граждани, икономическият ръст и инвестиции в инфраструктура, както и по отношение на енергетиката.

Барак Обама беше сериозно критикуван  от президента на Еквадор Рафаил Кореа, който обвини САЩ именно в нарушение на правата на човека и санкциите срещу Венецуела. „Ние не затваряме в затвора хора, които не са съгласни с нас”, контрира обаче Обама.

Междуамериканската среща е една от най-важните в региона, припомня още ТАСС. Първата се проведе през 1994 година в Маями.

В Панама президентът на САЩ Барак Обама призова и противниците на окончателно споразумение за иранската ядрена програма да не го провалят, пише БТА като се позовава на информация на Франс прес.

Обама сподели тревогата си, че то може да бъде осъдено предварително, и предупреди онези, които са против каквото и да било споразумение, да не се опитват да използват процедурни аргументи, за да провалят възможността за споразумение.

По думите му партийните интриги в Конгреса заради очертаващата се сделка с Иран са стигнали прекалено далеч, допълва Асошиейтед прес.

На заключителната си пресконференция на Междуамериканската среща на върха Обама заяви, че не е изненадан от критиките от иранска страна, но е разочарован, че някои републикански членове на Конгреса се доверяват повече на интерпретацията на иранския лидер, отколкото на обясненията на държавния секретар на САЩ. Според президента това не е начинът, по който трябва да се води американската политика. 

Срещата на Организацията завърши без финална декларация, след като САЩ отказаха в нея да се споменава подкрепа за Каракас в спора с Вашингтон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Мислех си тия дни, каква ще е далаверата за САЩ и каква за Куба!Американците на времето са били превърнали Куба в огромен червен фенер!В Куба има много смесени бракове, като едната страна са българи, руснаци, и за жени и за мъже става дума!Не е ли странно, срещаш име в списък Dimitroff и насреща ти красиво кубинче! Събаряме финансовите акули заробили света с долара и се радваме на световната културна революция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Кастро не беше въодушевен от идеята, поне в Гардън така пишеше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още