IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Иванов: Не се притеснявам вложенията ми да са в една акция

Не е проблем, ако акциите ми поевтинеят, ще купя още, защото компанията се развива добре, споделя инвеститорът на БФБ-София

08:11 | 17.04.15 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Веселин Иванов: Не се притеснявам вложенията ми да са в една акция

Веселин Иванов е един от най-отдавнашните и активни участници в Коментари на Investor.bg. Освен това той има и интересен инвестиционен подход - да влага всичко в една компания. След интервюто от друг отчетлив форумен участник – Батя, взехме интервю и от Веселин, който пише във форума с никнейм fortiss.

- Веско, малцина знаят, че си от първите трима писали статии за Investor.bg. Как започна това и колко продължи?

Сега си припомням – беше през далечната 2001 година. Видях, че се прави нов сайт и търсеха журналисти. Свързах се по мейла и ми отговори Любо Леков. Тогава се запознах с вас. Какви години бяха. Не помня колко продължи, но в работата бях много натоварен, а и от разстояние не можех да хвана атмосферата в екипа. Това ме спря да пиша още.

- Колко процента от вложенията ти в акции са в Софарма Трейдинг и как се спи с вложения в на практика едно нещо?

Имам две позиции – Софарма трейдинг АД и 1 акция на Адванс Терафонд  АДСИЦ, т.е. само Софарма трейдинг. Спи се много добре – все пак е Софарма трейдинг. А и още по-лесно работя в работата си, където съм на заплата – голямо спокойствие са тези акции, защото дават незавимост и спокойствие.

Вложения в едно нещо? Нима като ходиш на работа не получаваш заплата от едно място? Ако имаш магазин, аптека или нещо подобно, пак ли не е едно нещо? Още повече, че мениджмънтът на групата по моя преценка е отличен.

- Какво имаше преди Софарма Трейдинг и защо го продаде?

Преди Софарма трейдинг държах акции от Медика. Решението за това взех през 2008 година. Пак ми беше единствена акция. Купих я, защото имах много добри впечатления от г-н Донев. Прегледах доста интервюта с него от 2001 година до тогава. Наблюдавах как работи Софарма и така реших – впоследствие се оказа съдбоносно решение. Медика я продадох отново по подобни причини, по каквито я и купих – препоръчаха ми да купя Софарма трейдинг.

- Какво друго притежаваш? От твоите изявления във форума знам че имаш земеделска земя? Какво е мнението ти за земеделската земя? Наскоро прогнозира цени от 2 000 лв. на дка за Северна България (без Добруджа)

Имам малко земя, която отдавам под аренда. Не съм си променил мнението за бъдещето на земята - засега. Няма фактори да го направя. Както съм писал в темата на "Адванс", аргументите ми остават същите – висока конкурентост на нашето зърнопроизводство, близки пазари, субсидии, добре оборудвани фермери. Настоящият тежък период доказва, че това ще остане така.

- Кога започваш търговията с акции?

Мисля беше през 1998 година с посредник Елана. Преди това в периода 1994-1996 г. търгувах с ДЦК. Имах следната схема – веднъж месечно излизаше емисия, която Банка ДСК предлагаше. Но ако всеки месец продаваш тази от предходния месец и купуваш новата, доходността значително се повишаваше. След това както всички направиха – с валута. След въвеждането на борда – акции.

Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivangh
преди 8 години
- 18 % средна доходност за 21 години!!! - на такива проценти и Бъфет ще завиди.... 15 000 лв.(например) със средна доходност от 18% за 21 години прави 484 856 лв.! Не че искам да съм критичен към колегата, но като се има в предвид активите, които е притежавал нещо не се получава сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Мерси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 8 години
misanthrope, това е средната годишна доходност за 21 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Извинявам се, но може ли да уточните дали тази доходност е годишна или за целия период? За мен е важно, защото ако средната ГОДИШНА доходност е 18% то в понеделник отивам да купувам Софарма и земя. Ако обаче това е доходността за 21 години, то.. аз му казвам ЯКА загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
popo323
преди 8 години
Сега погледнах и една статийка за привилегированите акцийки на измамниците Енемона , чак ме напуши смях . Не стига ,че измамиха толкова хора , ами успяха да изкарат ,че едва ли не акционерите им трябвало да връщат гарантирания дивидент който са получили частично там за 2 години . Не знам дали в друга държава някой би успял да измисли подобна глупост дори на хартия . То така погледнато остава и депозантите в КТБ да трябва да върнат лихвите щом банката е била на загуба. В крайна сметка гарантиран дивидент означава ,че мажоритара е длъжен да плати на миноритарните си акционери гарантираният дивидент независимо от резултата , иначе защо някой би му купил акциите , и би му дал парите си. Дори би трябвало да възстанови началната цена на акцията купена от него . Всичко останало е все едно балъците са му подарили парите си , а той си ги е изхарчил както иска . Ако не може да се изплати дивидента , дружеството обявява фалит , а мажоритарните му собственици отиват в затвора ,така се прави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
popo323
преди 8 години
Поздравления за смелостта да пишат на хората , но те спестяват доста голяма част от истината , а тя е , че загубите в един момент са им били катастрофални и само ентусиазмът и оптимизмът им ги е задържал на мизерната наша борса . Няма как при краха 2009 год да си бил почти разорен ,пък после с това смешно покачване да си избил загубите с останалите си пари . Единственият вариант е да си наливал нови пари с надеждата все нещо да възстановиш . Май в света няма друга борса , която да е по зле от нашата след краха през 2009 год , западните отдавна се възстановиха и бележат нови върхове . Това със задържането на акции само в една позиция е доста екстравагантно занимание , лека лудост дори . Само си представете ако тази позиция беше КТБ , много перспективна акция и на следващия ден , на практика нулирана .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Браво на Веско - тоже и на Мариян - хубаво интервю - прочетох с интерес - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Longin
преди 8 години
за съжаление човекът е прав за колата - по нея посрещат а и изпращат...а и жените ги интересува каква кола караш (видимото) а не колко и какви акции имаш, и какво ти е струвало да стигнеш до тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Windowshopper
преди 8 години
Не съм бил единствен инвестиращ само в едно дружество. Лошо е , че такива като нас изпускаме страхотни движения по други позиции, но явно стратегията дава резултати в дългосрочен аспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Интересно интервю. Поздравления за Мариян и Веселин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още