IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от българските младежи са функционално неграмотни

Децата не разбират смисъла на текста, който четат, и не могат да приложат наученото в реални житейски ситуации

13:07 | 16.04.15 г. 3
40% от българските младежи са функционално неграмотни

40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат, и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева.

За сравнение, в Европа този процент е 20 на сто, а стремежът на европейските чиновници е той да падне до 10% до 2020 година. Ние сме на опашката в Европа, а няма реална визия как ще променим този факт, посочи експертът. За нея образователната система трябва да даде шанс на всяко дете, без значение от произхода и средата му, да посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката както на България, така и в световен мащаб.

„Образователната система трябва да подготви децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви“, смята Пеева.

Организацията, която оглавява, работи с 90 учители и 50 училища в седем региона на страната и на база наблюденията обаче няма оптимизъм по отношение на дискриминацията в образователната система. „Много сериозна дискриминация съществува в нашето училище и в нашите общности спрямо различните“ коментира Пеева.

Тя допълни, че се дискриминират и хора „с различен цвят на кожата“, и говорещи различен език у дома и дори идващи от по-малко населено място. Според нея това отношение в училищата трябва да се промени, защото в противен случай ще има много конфликти в обществото като цяло в следващите години.

„Заедно в час“ е част от инициативата „Образование в България 2030“, която цели подобряването на качеството на образованието. Пеева коментира, че за да се подобри образованието, е нужно да бъде изработена система за оценка на училищата доколко качествено обучава своите ученици. „Днес в България няма такъв инструмент“, поясни Пеева и допълни, че родителите нямат реална представа за качеството на обучението в отделните училища.

Хората трябва да са готови да се учат през целия си живот, независимо от динамиката на обществото, в което живеят, препоръча още експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: 'след това ***, турците, руснаците и американците са ни виновни!'Така цитираните не са и чак толкова невинни. - *** ни научиха как да ходим мръсни и с чували за *** по градския транспорт и да прехвърляме билетчета 'за многократно ползване' -вместо ние да ги отучим; - турците ни научиха как да пушим и пием кафе през работно време - вместо да ни научат на търговия и на отношение към клиента; - руснаците ни научиха как да се издигат селски простаци, клеветници и доносници на ръководни постове в администрацията и навсякъде ...и как да се съхраняват во век и веков като пенсионери на работа за да може да разкажат максимално майката на държавата; - а американците ни научиха как шуробаджанаци, фолк-певици и ***, представящи се за финансисти и банкери, да се възползват максимално от мошеническия дизайн на съвременната механика на парите за да е'ават майката на икономиката (или поне това, което е останало от нея) както намерят за добре и за десетилетия наред.'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
В случая, системата демокрация позволява това, а може би и го иска! За проституцията, слава богу витрините на холандците ги нямаме и за наркотиците също. Просто на Запад и в Америка няма вълнение срещу тях, от страна на системата, защото това е част от нея. Хващат дребни риби, за да се отчита дейност и да се приспива населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
ние за хубавите неща сме все на опашката, ама за проституция и наркотици сме първи! след това ***, турците, руснаците и американците са ни виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
звездоброец
преди 9 години
тфа info *** изобшто не е верно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още