IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке се присъединява към хедж фонда Citadel

Това е първата професионална стъпка на бившия ръкодител на Федералния резерв в частния сектор

18:47 | 16.04.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Бившият ръководител на Федералния резерв (Фед) на САЩ Бен Бернанке, който подпомогна спасяването на Wall Street през 2008 г., се присъединява към хедж фонда Citadel, съобщава CNN. Експертът ще съветва базирания в Чикаго хедж фонд по въпросите на валутната политика, финансовите пазари и световната икономика.

Бернанке бе управител на Фед за период от осем години преди да го напусне през януари 2014 г. Той ще продължи дейността си като експерт в института Brookings, мозъчен тръст със седалище във Вашингтон.

Пред New York Times Бернанке заяви, че е бил загрижен за обществените безпокойства по отношение на „въртящата се врата“ между Wall Street и Washington. Изборът му да се присъедини към хедж фонда се дължи отчасти на факта, че той „не е регулиран от Федералния резерв и няма да лобирам по никакъв начин“, допълвайки, че се е старал да избегне конфликт на интереси. По собствените му думи е имал предложения от няколко големи банки на Wall Street, но е отказвал на всяка институция, регулирана от Фед.

Това е първата работа на Бернанке във финансовия и бизнес сектор. Преди да се присъедини към Фед, той е бил председател на Националния икономически съвет към Белия дом, а преди това е бил част от университета Принстън.

В момента Бернанке пише книга, „The Courage to Act“, която би трябвало да излезе през октомври тази година. Издателите W.W. Norton & Co. отказват да коментират хонорара, който ще получи за книгата.

След като напусна Фед, Бернанке е канен за лектор на редица събития. Според Reuters той получава около 250 000 долара на лекция, което е значително по-голяма сума от годишната му заплата във Федералния резерв, възлизаща на 199 000 долара.

По време на дискусия след една от лекциите си през миналата година, Бернанке разкри, че въпреки новите си възможности за доходи, наскоро е получил отрицателен отговор, когато се е опитал да рефинансира ипотечния си кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Между другото явно не си чел всичките ми коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Eстествено, че Бернанке не е ***. Той е нещо много по-лошо. По принцип си беше ясно на къде вървят нещата, но аз така и не можах са повярвам до последния момент. И все пак Бернанке Е ***. Можеше да направи много повече. Страшно няма. Вече знаем много добре за какво става въпрос. Наистина следващите месеци ще печеля много добре на форекс. Който желае може да се включи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 9 години
Много добре знаеше какво прави - срина долара, унищожи спестяванията на 90% от американсците, почти ликвидира средната класа...Това не става с тъпотия, а с много мозък и абсолютна, ледена безпардонност и арогантност.Хедж фондът добре си е направил сметката - едва ли някой по-добре от Бернанке знае кога доларът ще тръгва дългосрочно да пада или да се качва. Да не мислиш, че комуникациите с бившите му колежки Фишер, Дъдли, Кочерлакота и останалите еврейки са безвъзвратно прекратени?...Друг път...Така че споко - в близките години всеки път когато кихне ще има статия в някоя медия. Другият рептил, Грийнспан и сега предължава да раздава акъли и интервюта и "съдейства" на подобни фондове, банки и тръстове, макар че трябваше отдавна да търка наровете...Че и няма умиране...като всеки евреин или комунист...Така че не наричай Бернанке ***. Той е евреин, а това изчерпва всичко останало...П.С. "колежки" беше сложено тенденциозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
lyusien
преди 9 години
Чел съм всякакви *** по форумите Но този нобел уби гълъбите Да наречеш Бернанке *** значи че въобще не си в час Бернанке беше председател на наи влиятелната банка в света в продължение на много години измъкна американската икономика от наи тежката криза след Втората С В и този хедж фонд от Чикаго го чака светло бъдеще със Бернанке като консултант Следете го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още