IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Икономическото възстановяване в САЩ е напът

Пазарите не трябва да разчитат, че ситуацията с ниските лихви ще продължава вечно, коментира заместник-председателят на Фед

11:08 | 17.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фишер: Икономическото възстановяване в САЩ е напът

Въпреки че първото тримесечие на годината беше слабо, икономическото възстановяване в САЩ е напът. Така смята заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Стенли Фишер, цитиран от CNBC.

Централният банкер посочва, че почти всички очакват Фед да увеличи лихвените проценти тази година, но той опитва да убеди пазарите, че подобен ход ще бъде постепенен и стабилен.

След коментарите му облигационният пазар в САЩ се озова на негативна територия (доходността се повиши - бел. ред.) заради опасенията, че неговите очаквания за икономическо възстановяване и слаб ръст на работните заплати, за които казва, че са налице сигнали всеки ден, може да означава, че лихвите може да тръгнат нагоре по-рано от очакваното.

„Очакваме, че пазарите гледат напред. Ето защо мисля и се надявам, че те имат предвид това, че по някое време Фед ще увеличи лихвите“, казва той и добавя, че пазарите „не трябва да разчитат, че текущата ситуация ще продължава вечно или най-вероятно до края на тази година“.

И все пак Фишер отбелязва, че покачването на лихвите ще бъде минимално. Банкерът очаква, че с увеличение от четвърт процент, лихвата все още да бъде най-ниската от времето, когато централната банка снижи ставките близо до нулата.

„Трябва да зададем въпроса "Какво ще се обърка?", заявява той. „Ако знаем точната пропорция, ще променим паричната политика от най-екстремната експанзионистична политика, която успяваме да провеждаме в цялата си история, до просто екстремна експанзионистична парична политика.“

По думите на анализатора в CRT Иън Лингън Фед казва едно, а пазарът чува друго. „Фед казва, че перспективите пред икономиката трябва да бъдат много, много лоши, за да не пристъпи към вдигането на лихвите.“

Фишер е на мнение, че пазарите чакат да видят каква ще е следващата стъпка на Фед. Веднъж щом облигационният пазар бъде убеден, че по-високите лихви наближават, „най-вероятно ще видим реакции“, коментира банкерът.

Въпреки че по-скъпият долар може да издава, че чуждестранните валутни пазари вече са убедени, че предстои увеличение, Фишер подчертава, че „не знаем, затова гледаме как мислят те“.

Въпреки че мнозина посочват, че именно по-силният долар е сред причините за слабата американска икономика, Фишер казва, че Фед не хвърля изцяло вината върху валутата.

Щатският централен банкер коментира, че експанзионистичната парична политика на Европейската централна банка е „много по-успешна на този етап, отколкото преди началото й“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Не зная какво точно се възстановява в САЩ, но заетостта се увеличава, както и в Германия, в услугите и на временно и ниско платени зработни места в услугите. А това не е залог за успех. А тяхната игра с лихвените проценти ни е добре известна. Тоест, нека ни уверят, че след като изкуствено предизвикаха последната финансова и икономическа криза от 2008-2009 г., правят нещо поне за себе си положително. Поразените страни кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още