IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WikiLeaks публикува целия архив с откраднатите от Sony документи и имейли

Сайтът твърди, че тази информация трябва да бъде публична, защото става дума за голяма мултинационална корпорация

12:28 | 17.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

WikiLeaks публикува база данни с възможност за търсене, съдържаща всеки имейл и документ, откраднат от хакерите от Sony миналата година, предава CNN.

Файловете вече са публикувани онлайн и се намират в различни компютри по целия свят. Но сега достъпът до тях е улеснен, както и търсенето в тях, благодарение на Wikileaks.org.

„Този архив показва вътрешната работа на една влиятелна мултинационална корпорация“, заяви главният редактор на сайта Джулиан Асанж. „Това е важно и е нещо, което се намира в центъра на един геополитически конфликт. Информацията принадлежи на публичното пространство. WikiLeaks ще гарантира, че тя ще остане там“.

Sony направи официално изявление, че кибератаката срещу Sony Pictures е злонамерено престъпно деяние и компанията осъжда показването в WikiLeaks на откраднатата информация за служителите и други вътрешни данни.

„Категорично не сме съгласни с твърдението на WikiLeaks, че тези материали принадлежат на публичността“, коментира говорителят на Sony.

Действията на WikiLeaks се различават значително от метода, възприет от журналистите в традиционните медии.

Когато се случи хакерската атака, те публикуваха част от нелегално получените документи. Корпоративните документи и съобщения също бяха изложени на показ. Но откраднатите документи се оказаха прекалено много. Само най-търпеливите журналисти разгледаха всички файлове и избраха най-интересното и най-важното от тях.

От своя страна Sony назначи експерт, който да ѝ помогне да спре публикуването на изтеклата информация. 

Припомняме, че американското правителство обвини Северна Корея за хакерската атака, която унищожи компютрите на Sony Pictures и доведе до временното затваряне на филмовото студио. Освен това пробивът изложи на показ неудобни имейли на топ мениджърите ѝ.

Това дори доведе до оттеглянето на единия от председателите на Sony Pictures Entertainment от поста му – Ейми Паскал реши да подаде оставка след случилото се.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
На хората не им пука. "Това мен не ме засяга."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ама кажете какво има в тези документи, нали сте журналисти. Или не сте от най-търпеливите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още