IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce спечели най-голямата сделка в историята си

Британската компания ще осигури двигатели за 50 самолета А380 на дубайската авиокомпания Emirates за 9,2 млрд. долара

18:33 | 17.04.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Rolls-Royce спечели сделка за 9,2 млрд. долара за осигуряването на двигатели за 50 самолета А380 на дубайските авиолинии Emirates, съобщава Reuters. Това ще даде тласък на британската компания, която тази година изказа опасения за печалбата си.

Според Rolls-Royce поръчката е най-голямата в историята на фирмата, а веднага след новината акциите на британската компания се качиха с 2%.

Дубайският превозвач поръчва за първи път двигатели на Rolls-Royce за самолетите си суперджъмбо, като до момента е разчитал за това на Engine Alliance, съвместно дружество на General Electric и Pratt & Whitney.

Сделката бе обявена на съвместна пресконференция в Лондон в присъствието на изпълнителния директор на Rolls-Royce Джон Риштън и президента на емирските авиолинии Тим Кларк. Компаниите заявиха, че въпросните самолети ще бъдат вкарани в експлоатация през 2016 г.

Въпреки че авиокомпаниите рядко сменят доставчиците си на двигатели, сделката не предизвиква голяма изненада. Още през март Кларк обяви, че обмисля двигателите за въпросните самолети да бъдат осигурени от Rolls-Royce. Изборът дава надежди, че британската компания ще спечели още поръчки от Emirates.

Авиокомпанията, водещ купувач на самолетите A380 със 140 осъществени поръчки, съобщи, че ако Airbus усъвършенства своите А380 суперджъмбо, ще направи голяма поръчка за новия модел. Очакванията на Кларк са т.нар. A380neo да бъдат с двигатели на Rolls-Royce, базирани на модела Trent XWB.

Договорът с британската компания, подписан в петък, се отнася за класическия модел А380 и включва дългосрочен пакет “Totalcare”, което означава, че Rolls-Royce ще осигуряват на авиокомпанията сервизно обслужване и поддръжка по двигателите.

Rolls-Royce са вторият по големина производител на авиодвигатели след американската група General Electrics. Лошите финансови прогнози на компанията обаче бяха повлияни от други сфери на бизнеса й – производството на енергийни системи за петролните, газовите, морските и индустриални сектори.

Още през февруари Rolls-Royce предупреди, че печалбата през тази година може да падне с 13%, в допълнение на 8-процентовия спад през изминалата година, като подчерта, че ниската цена на петрола засилва несигурността.

По отношение на въздухоплавателното си подразделение компанията в момента работи върху програма за намаляване на разходите, която ще наложи съкращения на 2 600 работни места, за да подобри рентабилността. Според Риштън новата поръчка ще помогне за осигуряването на работни позиции, но въпреки това планираните съкращения ще се осъществят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още