IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли включен юанът в Специалните права на тираж на МВФ

За да стане това китайските пари трябва да бъдат свободно конвертируеми, както и да имат статут на резервна валута

11:20 | 18.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще бъде ли включен юанът в Специалните права на тираж на МВФ

През май 2015 г. Международния валутен фонд започва анализа си за това кои валути и с каква тежест да включи в Специалните права на тираж (международната разчетна парична единица на МВФ). На всеки пет години финансовата институция прави анализ и решава кои валути и с каква тежест да формират кошницата, образуваща Специалните права на тираж (SDR). 

Понастоящем в кошницата влизат четири валути – щатският долар, еврото, йената и британският паунд. С най-голяма тежест е доларът - 41,9%, следва еврото с 37,4%, паундa с 11,3% и йената с 9,4%.

Китай не крие желанието си юанът да стане част от кошницата от валути, формираща Специалните права на тираж. Член на борда на Bundesbank обаче предупреди, че преди да стане част от Специалните права на тираж една валута трябва да бъде свободно конвертируема, както и да има статут на резервна валута. Китай върви към тази цел, но все още юанът не е свободно конвертируем, нито пък е със статут на резервна валута.

Финансовият министър на САЩ Джак Лю наскоро заяви, че намесите на валутния пазар от страна на Пекин са намалели значително през последната година. Главния икономист на Китайската централна банка (Bank of China) Цао Юендзън заяви, че всичко зависи от преговорите, но се надява юанът да получи статут на резервна валута и да стане част от Специалните права на тираж възможно най-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 8 години
ще ще и не само той ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още