IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кубинците за първи път могат да гласуват за противници на режима на братята Кастро

На днешния вот за общински съвети се явяват двама опозиционни кандидати

09:38 | 19.04.15 г. 3
Кубинците за първи път могат да гласуват за противници на режима на братята Кастро

Кубинците, които гласуват за общински съвети днес, ще могат за първи път да гласуват за двама противници на режима на братята Кастро, предаде Франс прес.

Общо кандидатите са над 27 000. В Куба има 168 общински съвета с общо 12 589 членове. Те ще бъде избрани с вдигане на ръка на срещи на кварталите.

65-годишният Идебрандо Чавиано, адвокат и журналист на свободна практика, и 26-годишният специалист по информационни технологии Юниел Лопес, са кандидати в Хавана.

Лопес е активист на незаконната в Куба партия "Демократична и независима Куба". Той изрази съжаление, че от деня на кандидатурата му, властите не са спрели да агитират срещу него. И двамата кандидати подложиха на критики използването на термина "контрареволюционери", с който ги описват в биографиите им, изложени от властите в избирателните центрове. Според тях това е маневра, целяща да разубеди гласоподавателите да гласуват за тях.

Гласуването в Куба не е задължително, но поддръжниците на режима обикалят от врата на врата, за да призоват хората да отидат да гласуват, а държавните медии ги призовават да отидат пред урните. Властта твърди, че избирателната система е
"най-демократичната и прозрачна". Незаконната опозиция обаче заявява, че макар властите да не предлагат кандидати, с влиянието си и броя на поддръжниците си тя се подсигурява, че никой опозиционен кандидат няма да бъде избран.

Право на глас в Куба имат над 8 милиона души при население от общо 11,1 милиона.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
аха а ако не гласуват...кубинска пролет ги чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Кубинците да не се хващат на играта на долара, че майка плаче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още