IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: Може ли България да се превърне в Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията и проблемите със системата, за да се издигне до това ниво, твърди пред медията български предприемач

14:54 | 20.04.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

„Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа“, твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

„Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт“, допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

“Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях“, категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
anami
преди 9 години
Да ставали са чудеса и преди.Това чудо също може да се случи.Аз лично не разчитам в живота на чудесата ,въпреки че знам за тяхното съществувание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
IQ96
преди 9 години
Свърши песоко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 13
lozkhris
преди 9 години
Не може, защото за да има Силициева долина, трябяа да има достатъчно умни хора да я населят. А в България мозък отдавна няма - има Азис, политици и златкиТа пишете я Mission Impossible...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
studioaa
преди 9 години
Вероятността това да стане реалност е точно равна на вероятността българин да донесе пръст от Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още