IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще строи вятърни централи с китайски технологии

Конкретни проекти и срокове за изпълнение обаче не се съобщават

17:42 | 21.04.15 г. 1
Русия ще строи вятърни централи с китайски технологии

Русия ще използва китайски технологии за изграждането на вятърни централи в редица региони на страната. За това съобщи вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Възможността е била дискутирана по време на среща на руско-китайската междуправителствена комисия по енергийно сътрудничество. Срокове и конкретни детайли по изпълнението на плановете обаче не са били посочени.

В момента Китай е световен лидер по изграждането на вятърни паркове, коментира още ТАСС. В същото време обаче заради санкциите на Запада Москва няма голям избор на доставчик на необходимите технологии в областта на енергетиката.

По време на срещата е била повдигната и темата за доставките на руски природен газ за Китай. „Надяваме се да приключим преговорите през тази година, но не сме поставяли никакви конкретни дати“, коментира вицепремиерът.

По-рано от външното министерство на Китай са посочили, че споразумение за доставките на газ по т.нар. западен маршрут (газопровод „Алтай“) може да бъде подписано още през май по време на визитата на Си Дзинпин в Москва, припомня още ТАСС.

Плановете са по „Алтай“ да бъдат доставяни до 30 млрд. куб. метра газ годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
След турската тръба - кьор фишек, сега китайска вятър работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още