IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Проблемът е особено остър след поскъпването на швейцарската валута през януари

08:18 | 29.04.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Няколко хиляди потребители, обединени в неформално сдружение, се борят за отпадането на "франковата задлъжнялост" и срещу високите лихви по ипотечните кредити в България. Проблемът е особено остър след 15 януари – тогава Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми.

Припомняме, че от началото на 2011 г. швейцарската валута поскъпна силно заради интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище. Те вкарваха парите си в швейцарските банки, като не ги спря дори ограничителната мярка -  лихва по овърнайт депозитите от -0,75 на сто.

Силният швейцарски франк се превърна в заплаха за местната икономика, износителите и туризма. Затова Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото през септември 2011 г.

Междувременно в редица страни от Източна Европа франковата задлъжнялост се превърна в основен въпрос за финансовата система. Например около 550 000 – 600 000 поляци имат ипотечни кредити във франкове за 38,4 млрд. долара, което е близо 40% от общия ипотечен пазар. Затова през март тази година Асоциацията на банките в Полша (ZBP) предложи да бъде създаден Фонд за преструктуриране на ипотечни кредити, насочен към най-пострадалите заемополучатели, и на стабилизационен фонд, който да помогне на други клиенти да конвертират швейцарските заеми в злоти.

60 000 хървати също са изтеглили заеми в швейцарски франкове. През януари парламентът в Хърватия реши да фиксира обменния курс на един франк към 6,39 куни за следващите 12 месеца.

В Унгария още преди пет години имаше сериозен проблем, тъй като 82% от общата задлъжнялост на домакинствата бяха в швейцарски франкове. Там от ноември 2014 г. кредитополучателите имат право да конвертират своите заеми в унгарски форинти, писа през януари тази година германският Die Welt.

В България обаче проблемът не засегна толкова голям дял от кредитополучателите. Според анализ на Industry Watch 0,8% от всички банкови заеми на физическа лица са в чужди валути като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паунд.

Разпределение на кредитите на домакинствата според валутата. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Обединени във Facebook, засегнатите в България настояват банките, които са отпуснали такива кредити, да коригират лихвите според първоначално договорените нива и да върнат изцяло надвзетите суми.

Доколко тези искания са основателни?

Според неформалната организация отпуснатите в България кредити във франкове са основно ипотечни и са най-много 5000, отпуснати в периода 2006 – 2008 година основно от Пощенска банка, но и от Банка Пиреос, както и от УниКредит Булбанк (наследени от Биохим). От Пощенска банка обаче казват, че в момента имат под 1000 клиенти с такива заеми, като средният срок на кредит в CHF е 21 г.

Получателите на такива кредити твърдят, че банките са им предлагали продукта, като са изтъквали ниската лихва и стабилността на швейцарската валута. Според кредитополучателите финансовите институции не са ги предупредили за рисковете при промяна на валутния курс, нито са обяснили, че е имало възможност тези рискове да бъдат предотвратени чрез застраховки.

Търсене на кредити в чужда валута. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 8 години
Основния проблем при банковите кредити е не са лихвите , нито валутите а това че финансовия ливъридж е разтеглен до безкрайност . При 80-90 % привлечен капитал риска е огромен . И сега всички обвиняват банките :) *** мили , кат не искате да носите финансов риск - вадете кешовицата и риска ви ще е "о" . Баф при финансирането на даден актив има елементарни правила - спазвайте ги , а не търсете виновни кат съ обърне каруцата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 2
absfresh
преди 8 години
Ако целия период досега (7-10 години) банките не бяха ценообразували лихвата си по техния български крадлив стандарт, а по ОЛП на Швейцария + надбавка + печалба, кредитополучателите във франкове щяха да са напред, дори при 20-25% поскъпване на франка (респективно главницата измерена в лева). Тука е уловката. Хем банките ползват евтини кредитни линии във франкове, хем ги дават с рекламата, че уж лихвата ще е малка, хем после вдигат лихвата и правят ножицата убийствена. Цената на парите (лихвата) не може да се разглежда като отделен казус от вида на парите (валутата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Друже, ти се взираш в детайлите като че ли работиш на програмен струг. Кредитите са дългосрочни, поне както става въпрос в дискусията тук. Дали днес лихвата е хепи, а утре е драма - това няма значение, важното е накрая, когато минат 35 години и разбереш, че не е трябвало да вземаш кредити, колко ще платиш. Истината е, че не трябва да се вземат кредити от банките, тези институции трябва да изчезнат. Само ние можем да ги накажем, никакви надзорни органи и регулации. Банките са се пръкнали като занимание, забранено от морала и етиката на християнската доктрина, с това са се занимавали едни хора в гетата, гонени отвсякъде и никъде приети. Това си е война, ако ме разбираш правилно. Е, нашето оръжие е да ги игнорираме - подходът на Ганди. Ганди е изгонил англичаните с нищоправене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
А рискът е, че ако валутата е под инфлационен натиск, тогава се случва онова, което преживяхме 1996 година - с три долара връщаш 10 000 лева заем, ако ме разбираш добре. Е, няма ли риск за банката тук или ..., как мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
В момента 6 месечният ЛИБОР в Швейцария е -0.72760 %, ako към него добавиш 3-3,5% това е 2,227-2,7724% годишна лихва. Мисля, че повечето кредитополучатели в швейцарски франкове биха били хепи с тази лихва, дори и при сегашния курс на франка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Швейцарският франк, бидейки най-стабилната валута, няма как да се колебае сама спрямо себе си. Левът, бидейки по-нестабилна валута, вързан за еврото и акумулирал инфланционен потенциал - се колебае спрямо швейцарския франк. Всъщност, не швейцарският франк е поскъпнал, а еврото е поевтиняло, ако разбираш добре отговора на въпроса дали една чаша е наполовина празна или наполовина пълна, ако тя е пълна до средата. Ако решиш да оспорваш факта, че швейцарският франк е най-стабилната валута, това е друг момент, тогава разговорът би тръгнал в друга посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Неписано правило е да се взимат и раздават кредити в местна валута, но банките и кредитополучателите от алчност пренебрегнаха това правило. Банките раздаваха оптично по евтини но за тях съдържащи по голяма печалба кредити, а клиентите вярваха само в оптиката.Освен валутният риск има и лихвен риск който не е за пренебрегване. В Русия например лихвите по кредитите в Рубли стигнаха 20-30%. Ако си взел заем на лихва 10% и след 2 години трябва да плащаш 30% лихва не мисля, че ще си много хепи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Може ли да ми обясниш как точно ще си минимализират банките валутния риск с раздаването на кредити в швейцарски франкове? :D Задълженията на повечето клиенти в момента са по високи от стойността на имота! Тези кредити не само че не намалиха валутния риск за банките, ами го увеличиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Неписано правило е кредити да се вземат в местна валута. Каквито и колебания да има тази местна валута, това ще са колебания, които ще са съп.осочни на бектора на колебанията в доходите и разходите на получилия кредита. А банките предлагат кредити в швейцарсли франкове не толкова за печалба, колкото до минимизиране на риска от колебания на валутите. Те, банките, все едно дават злато назаем, това е швейцарският франк. Все пак нека не забравяме, че девизният пазар е с обем от 1000 трилиона долара, това е 16 пъти СБП /световен брутен продукт/. Т.е. налице е голям пазар и големи загуби и печалби на пазара на валути, големи игри и големи страдания и радости. Банките се застраховат, като раздават швейцарски франкове. И понеже е сладко да насилваш слабия, каквато е слаба и моята съседка по етаж, те си позволяват и волности с лихвата и договореностите във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
когато се подписва договор за заем има клаузи. Ако банките са променили договора без съгласие на клиента разбирам , но всеки трябва да чете внимателно условията . При положение че имаха депозити в франкове щяха ли да върнат на банките разликата получена от валутните курсове . Напълно съм съгласен че самоучастието трябва да е по голямо особено при финансовото възпитание на българина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още