IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Проблемът е особено остър след поскъпването на швейцарската валута през януари

08:18 | 29.04.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банки и потребители в търсене на решение на франковата задлъжнялост

Няколко хиляди потребители, обединени в неформално сдружение, се борят за отпадането на "франковата задлъжнялост" и срещу високите лихви по ипотечните кредити в България. Проблемът е особено остър след 15 януари – тогава Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми.

Припомняме, че от началото на 2011 г. швейцарската валута поскъпна силно заради интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище. Те вкарваха парите си в швейцарските банки, като не ги спря дори ограничителната мярка -  лихва по овърнайт депозитите от -0,75 на сто.

Силният швейцарски франк се превърна в заплаха за местната икономика, износителите и туризма. Затова Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото през септември 2011 г.

Междувременно в редица страни от Източна Европа франковата задлъжнялост се превърна в основен въпрос за финансовата система. Например около 550 000 – 600 000 поляци имат ипотечни кредити във франкове за 38,4 млрд. долара, което е близо 40% от общия ипотечен пазар. Затова през март тази година Асоциацията на банките в Полша (ZBP) предложи да бъде създаден Фонд за преструктуриране на ипотечни кредити, насочен към най-пострадалите заемополучатели, и на стабилизационен фонд, който да помогне на други клиенти да конвертират швейцарските заеми в злоти.

60 000 хървати също са изтеглили заеми в швейцарски франкове. През януари парламентът в Хърватия реши да фиксира обменния курс на един франк към 6,39 куни за следващите 12 месеца.

В Унгария още преди пет години имаше сериозен проблем, тъй като 82% от общата задлъжнялост на домакинствата бяха в швейцарски франкове. Там от ноември 2014 г. кредитополучателите имат право да конвертират своите заеми в унгарски форинти, писа през януари тази година германският Die Welt.

В България обаче проблемът не засегна толкова голям дял от кредитополучателите. Според анализ на Industry Watch 0,8% от всички банкови заеми на физическа лица са в чужди валути като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паунд.

Разпределение на кредитите на домакинствата според валутата. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Обединени във Facebook, засегнатите в България настояват банките, които са отпуснали такива кредити, да коригират лихвите според първоначално договорените нива и да върнат изцяло надвзетите суми.

Доколко тези искания са основателни?

Според неформалната организация отпуснатите в България кредити във франкове са основно ипотечни и са най-много 5000, отпуснати в периода 2006 – 2008 година основно от Пощенска банка, но и от Банка Пиреос, както и от УниКредит Булбанк (наследени от Биохим). От Пощенска банка обаче казват, че в момента имат под 1000 клиенти с такива заеми, като средният срок на кредит в CHF е 21 г.

Получателите на такива кредити твърдят, че банките са им предлагали продукта, като са изтъквали ниската лихва и стабилността на швейцарската валута. Според кредитополучателите финансовите институции не са ги предупредили за рисковете при промяна на валутния курс, нито са обяснили, че е имало възможност тези рискове да бъдат предотвратени чрез застраховки.

Търсене на кредити в чужда валута. Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
Да спекулираш с една валута с ресурс със срок от 10-15-20 г. е малоумно . Мави е прав - тия дет се правят на тарикати е време да разберат, че валутния риск е двупосочен . Има основни правила - теглиш заем във валутата в която си получаваш доходите и с която си плащаш разходите . Но да си мислиш че валутата която носи временна премия това ще продължи 20 г. е лудост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
qnidopi
преди 8 години
Като си наясно с тези неща, хубаво е да знаеш, че в повечето случаи банките майки НЕ наливат ликвидност в дъщерното си подразделение, съответно няма значение колко е евтин ресурса там. БНП Париба дори набират влогове в България, за да изливат същите тези пари през дъщерната си фирма ("Париба - Лични финанси"). Според теб защо майката не долива евтин ресурс от Франция за нашия нищожен пазар?Разликата в цената по кредити във франкове е била огромна - 5,5% спрямо 7% в лева. Това е с над 20% по-нисък приход за заемодателя. Сам сметни каква разлика идва нетната печалба. Като си играч и искаш да минеш тънко, винаги можеш да изядеш дървото.А отделно сега с тези индекси какво дърво ги чака хората.. Но кой му пука, като гръмне кухата система всички ще изгорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 3
todortk
преди 8 години
Банките са част от системата и от тях има нужда.Проблемът е в отношението им към клиентите.Ще перефразирам един стар виц:Стария вампир учи малкото вампирче как се пие кръв.- Хващаш жертвата, превиваш я на две и и изпиваш половината кръв.- Тате, а защо не цялата кръв?- Е, сине ние сме вампири, да не сме банкери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Много тежки времена настанаха за тези, които залагат на и търгуват с валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Аааа, значи на вас за банките ви е болно, не за друго? :)Весела работа сте ей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Може ли да не ползваш такъв каруцарски стил! Това все пак е форум за интелигентни хора!Напълно съм наясно, че ресурсът за българските банки не е толкова евтин, както за западните банки, НО болшинството от българските банки са дъщерни на западни банки и те има достъп до евтин ресурс. Не е случйно, че банките почнаха да предлагат заеми в швейцарски франкове. В тези кредити печалбата за банките беше в пъти по голяма спрямо кредитите в левове! Цента за ресурса на банките в голяма степен се определя по различни трансферни цени между банка майка и дъщерната банка, а не по пазарен принцип. В този процес клиентът на банката е напялно зависим. В нормалните държави условията по кредитите не могат да се променят в ущърб на клиентите. Единствено промяната на ОЛП може да променя цента на кредита! Що може подобна регулация да има цяла Европа, би могло да я има и в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ей от много време не бях ти писал + :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 23 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Винаги съм казвал, че банките с този тип договори сами режат клона на който седят.Хората губят доверие и отказват да вземат кредити, а вместо това трупат депозити. Банките имат пари, но никой не им ги иска. Въпреки ниските цени, хората не купуват, а спестяват.От друга страна, високите лихви по кредити, увеличиха много вноските на хората. А това са именно онези хора, които биха изтеглили кредит за покупка на стоки или жилища. И точно тези хора няма да повторят същата грешка. Нито пък някой от обкръжението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
... или както казваше кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - "Най обичам да играем и на ези, и на тура!".Докато се правиме на капиталисти, държавата ако може, оро - да я нема! Обаче като се на^сереме, държавата е виновна и тя ще ни пере гащите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 2
todortk
преди 8 години
Трябва да се забрани на банките да начисляват рискова премия по ипотечни кредити. Това което направиха миналата година е стъпка в правилната посока, но може още.Защо?Защото като кредитополучател банката в договора ми е записала че може да промени условията по кредита ми при всякакъв вид риск, включително да го превалутира (става въпрос за ЛЕВОВ кредит):- риск от падане на валутния борд- риск от промяна на валутния курс- риск от промяна на кредитния рейтинг на страната- риск от сътресения в банковата система.Отделно съм длъжен да застраховам имуществото си в полза на банката за сумат на кредита.Тези условия не подлежат на предоговаряне (въпреки, че опитах)Следователно защо банката ще начислява отделно и рискова премия върху лихвата, след като не поема никакъв риск с този кредит?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още