IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорките с ниви ще бъдат глобявани след 1 октомври

Първо и второ гласуване на закона за земеделските земи минаха бързо в рамките на едно заседание

15:18 | 24.04.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Офшорките с ниви ще бъдат глобявани след 1 октомври

Да се отложи въвеждането на глоби за дружества, които притежават земеделска земя в нарушение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като се премести от 1 май на 1 октомври – това гласуваха днес народните представители. 

Според сега действащия закон в България нямат право да притежават земеделска земя компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз. С последните промени беше въведена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка. Депутатът от Реформаторския блок Румен Христов внесе проект, според който действието на сакцията се отлага за 1 октомври. 

На първо четене проектът бе гласуван от 130 народни представители. „За“ гласуваха 95, против 35, нямаше въздържали се. Представителите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ гласуваха „за“, а социалистите, ДПС, „Атака“ и БДЦ – против. След като проектът на Румен Христов беше гласуван на първо четене, веднага в рамките на същото заседание бе проведено и второто гласуване.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева не прие възражението на Ферихан Ахмедова (ДПС), че иска да направи предложение между първо и второ четене. При второто гласуване от 112 народни представители „за“ бяха 88, „против“ 24, а „въздържали се“ – нула.

По време на дебата Венцислав Каймаканов от ДПС изтъкна, че предложението за отлагане на глобите за офшорки с ниви се прави в последния момент и при пълно информационно затъмнение и непрозрачност.

Четири месеца до октомври са достатъчно време, за да излязат депутатите с обосновано предложение, което да облекчи чуждите инвеститори да работят у нас, каза Петър Петров от ПФ. Той изтъкна, че най-големите купувачи на земеделски земи в момента са руски инвеститори и то офшорни, които са напълно законни. 

Светла Бъчварова от БСП потвърди, че от левицата няма да подкрепят предлаганата промяна, защото вече е минала една година от приемането на закона и голяма част от компаниите вече са преобразували собствеността си. Според нея предложението за отлагане създава прецедент тези фирми да продължават да работят, без да се съобразят със закона.

Петър Славов (РБ) заяви, че трябва да има ограничения при придобиването на земи, но да бъде изчистен редът и да не пострадат публичните компании, които подлежат на регулации. Той посочи, че при сегашото законодателство въпреки гласуваните ограничения е напълно възможно офшорна компания да регистрира в ЕС дъщерно дружество, а то да регистрира фирма в България. Въпросите са повече от отговорите, каза той и подкрепи предложението санкцията да не се прилага от 1 май.

Не е въпросът колко е добър или лош законът, а че той трябва да се спазва, отговори Каймаканов. Според него санкцията ще засегне само фирми, които се занимават със „спекулации със земя“.

Според социалистите отлагането е с цел да се спечели време и в крайна сметка да отпаднат ограниченията, въведени с мораториума.

По-добре е срокът за санкциите да се отложи, отколкото да се действа както 42-то НС, което е приело ограничения, но без санкции, отговори Петър Славов.

Румен Йончев заяви, че законопроектът не решава проблемите, изтъкнати в мотивите към него. Той посочи, че много фирми са направили разходи, за да спазят закона, а други не са го направили с очакването за промяна. Така се създава лоша практика да се изчаква НС да променя законите, вместо те да се спазват, изтъкна той.

Депутатът Ферихан Ахмедова от ДПС припомни, че партията й била против налагането на мораториума. Според нея разглежданият днес проект се е движил със „светкавична бързина“ заради лобистки интерес на офшорки, които искат да притежават земеделска земя. „Всенародната лудост по тази тема продължава“, каза депутатът.

В България 800 000 дка земя се притежават от офшорки, заяви Ахмедова. Според нея представители на бизнеса са намерили човек, който да ги спаси от санкциите.

Проф. Иван Станков (АБВ) потвърди, че представители на бизнеса са искали отсрочка, но с цел да има време за прехвърляне на собствеността.

Проф. Бъчварова възрази, като каза, че никой не е забранил на компаниите да наемат земя.

Депутатите гласуваха проекта след поименна проверка. Румен Христов се опита да прокара и текст, според който законът влиза в сила от 30 април 2015 г., но тъй като това не е записано в проекта му, Цецка Цачева го накара да оттегли последното предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
Гари
преди 8 години
От тази новина изобщо не разбрах какво се променя за публичните компании. Отлага се хубаво ама след октомври какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
algo
преди 8 години
Опасявам се, че този "закон" има за цел единствено да принуди едни да си продадат земята на други, на безценица, като всичко предложено от мафията ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 3
algo
преди 8 години
Опасявам се, че този "закон" има за цел единствено да принуди едни да си продадат земята на други, на безценица, като всичко предложено от мафията ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
българите, които притежават земя през публична компания, не са ли ощетени според теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 20
Perun
преди 8 години
Кое му е толкова кардиналното на това решение? Бългърската земя си е на българите. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 29
Perun
преди 8 години
Малко офтопик, какъв геноцид срещу арменския народ? Обама не е казвал да има такова нещо. Отделно и нашия парламент не е казвал да е имало такова нещо. Само на рашите им се е приискало, ама не става.А за земята, не е наша рабопта да умуваме дали така трябва или не. Ето, умите хора са казали че трябва и гласуваха в парламента, ние следва да изпълняваме, а не да плюем. Като е решено така, значи така трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
Един Българин
преди 8 години
Колко ви платиха "Поп Кръстьовци"?Има фондове, които нищо не са правили в очакване на промени??? А може ли да ги проверим тези фондове от къде пък са били толкова сигурни , че ще има промени? "Не сте депутати, а ***!" Продажници, обслужващи собствените си интереси, а не тези на народа. Да гниете в деветия кръг на ада дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
А отпада ли задължението публичните дружества да нямат собственици офшорки или не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 17
s3
преди 8 години
Нямаше нужда от чак толкова голямо отлагане на мярката. Вярно, от Май месец беше близко, но спокойно мярката можеше да влезе в сила от Юли.Иначе, промяната като цяло е положителна и дългоочаквана. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още