IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво става зад завесата на неотложните реформи в здравеопазването

Дебатът бе изместен от либерализацията на пазара към пропастта на глобите и събираемостта, пише в анализ Аркади Шарков от ЕКИП

09:02 | 02.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво става зад завесата на неотложните реформи в здравеопазването

Наскоро се завърнаха разгорещените дебати около реформите в здравеопазването. Но вместо разговорът да тръгне в правилната посока, а именно към темата за либерализация на пазара за здравно осигуряване, кривна и се насочи към пропастта на глобите и събираемостта, пише в анализ Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Тук не казваме, че проблеми със събираемостта на осигуровките няма – много групи от хора са на практика освободени от плащане на такива по един или друг начин. Наистина тревожното обаче е, че от създаването на Здравната каса насам финансирането на здравеопазването се е увеличило драстично, докато качеството на здравните услуги остава на същото ниво. В тази кратка статия ще разгледаме в много общ план какви са причините това да се случва.

При създаването на НЗОК през 2001 г. бюджетът ѝ е бил на стойност 628 826 100 лева, като до 2014 г. той е раздут почти пет пъти до около 2,8 млрд. лева. Би следвало да заключим, че качеството на здравеопазването в България от 2001 г. насам, дори отчитайки инфлацията, се е подобрило неколкократно – в аспектите на превенция на заболяванията, намаляване на смъртността вследствие на обществено значимите болести, увеличение на продължителността на живота, това обаче не е така.

За сравнение населението на България през 1989 г. е 8,9 млн., а през 2014 г. е спаднало до 7,2 млн., факторите за това са много: негативният прираст вследствие от намалената раждаемост (10 към 1 000 човека население) и високата смъртност (14,6 към 1 000 човека население) на населението над 65 г. възраст.

Друг фактор, отнасящ се до намаленото население е емиграцията, която е трудно измерима, поради това, че основните дестинации за това са в ЕС, а България е в граничен съюз.  

Смъртността при новородените е друг признак, спадащ към редуцирането на популацията,  която в сравнение с 90-те години (14,8 на 1 000) на миналия век е спаднала, но все още държи високи нива (9,4 на 1000 към 2011 г.). Съотношението между населението между 0 и 14 години (13,8% от населението) в сравнение с тази над 65-годишна възраст (18,8% от населението). Повишената смъртност в сравнение с изминали години при болести в топ 3 от финансираните от НЗОК клинични пътеки, а именно – болести на кръвоносната система (71 644 смъртни случая през 2012 г.), злокачествените образувания (18 299 случая през 2012 г.) и болести на респираторната система (3 974 случая през 2012 г.). Като ръст в последните години бележат злокачествените образувания (рак).

Как се харчи за здраве

Разковничето за изброените проблеми на здравната система се крие както в потребяването средствата от фонда на Здравната каса, така и в тяхното усвояване от болниците  Важно е да се уточни по колко различни начина всеки (с изключение на студентите, пенсионерите и освободените от плащания групи) заплаща за здраве в България. Следната графика може да разбули част от мъглата, обхващаща финансирането на здравните услуги в България:

arkadi_healthcare Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Съществува минимален праг под който не може да се търси качество . За съжаление този праг на финансиране не е достигнат . Или казано иначе , ако здравната система е функционира при драстично недофинансиране , независимо дали то намалява - проблемите се натрупват в геометрична прогресия и би следвал очакван спад в качеството .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 От юридическа гледна точка в здравеоазването и пенсионната система става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Ако за пенсионната система не може да има 100% солидарност при здравеопазването е задължително 100% солидарност достъп на всички до здравната система ,и 2010год. съм писал писмо до Мин.съвет ,Президента и т.н. защото се нарушава Конституцията 100% соц.солидарност в здравеопазването е милосърдие част християнството - любов към Бога и ближните Във Библията пише правете добро и ще ви бъде отплатено при възкресение на мъртвите и съм описал основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690Ако трябва референдуми за основните политики на държавата като се обяснява ,че соц.политиките са милосърдие част от християнството а не комунизъм и защото е по-рентабилно моделът "Бевъридж'' или ''Семашко''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва малко да се почете Да видим как в Англия - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808 ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). И въпреки това средно в страните от ОИСР има по 3,1 лекари на 1000 човека, а в САЩ са едва 2,4'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088''По данни на сп. "Тайм" в доклада на фонда се твърди, че здравеопазването в САЩ е признато за най-лошо сред 11 развити страни от гледна точка на "ефективност, равенство, резултати" - http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-USA-16890883?nt=4Ето данните от Евростат и Св.банка - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdf- казано просто искам средните стойности в ЕС(10% от БВП и 73% публични разходи като за начало)Проблема у нас е ,че се КРАДЕ МНОГО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още