IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български ученици ще се представят на голямо състезание за наука в САЩ

Страната ще бъде представена от петима участници, разработили общо четири проекта

15:10 | 27.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Intel</em></p>

Снимка: Intel

За първи път цели петима български ученици ще се включат в най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света - Intel International Science Engineering Fair (Intel ISEF), което ще се проведе през тази година в САЩ. Това разкри Мануела Чугудеан, маркетинг и PR мениджър на Intel за Централна и Източна Европа.

“Целта на събитието е младите мозъци да могат да привлекат вниманието на широката общественост към науката”, коментира тя. По думите ѝ в надпреварата ще се включат повече от 1800 гимназисти от 70 държави, които ще могат да покажат своите независими проучвания.

Участниците се подбират след редица местни и регионални научни конкурси, които са афилиирани към мрежата на Intel ISEF. Наградният фонд е 5 млрд. долара.

България за първи път изпраща толкова голям брой участници, които ще се представят с общо четири проекта.

“Традиционно България изпраща до три проекта. Тази година имаме един повече. Става дума за съвместния проект на Васил Василев и Марин Шаламанов, които взеха награда от Европейския конкурс за млади учени”, разкри Константин Делчев, който е учител-координатор на българските екипи.

18-годишният Григори Матеин от Първа немска гимназия в София е първият български участник в Intel ISEF в категория физика. Неговият проект изследва как спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване, се влияе от техния състав. По думите на самия Матеин откритието му може да се ползва активно в екологията, за различаване на чиста и замърсена вода например.

Съвместният проект на Марин Шаламанов и Васил Василев, които са ученици в Националната природоматематическа гимназия, се нарича “Генетични алгоритми за фундаментален анализ на фондовата борса”. Неговата цел е да се създаде компютърен алгоритъм, който автоматично да взема решения за купуване или продаване на борсата.

“Проектът използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса”, коментира Шаламанов

19-годишният Христо Стоянов от Софийската математическа гимназия, е единственият информатик в българския екип. Той ще се представи с проект, наречен “Криптографска сигурност и засичане на огледални светове”.

“Моят труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява глобалната консистентност на информацията срещу определено количество злонамерени участници. Освен това моето решение може да се използва за децентрализиране на публикуването на тази информация”, разкрива Стоянов.

Единственият математик, който ще представи страната на конкурса, се казва Петър Гайдаров. Той е от Пловдив и учи в Образцовата математическа гимназия там. Проектът му е свързан с паркиращите функции. Той твърди, че те са особено важни, защото се откриват все повече приложения на въпросните функции, които ще бъдат изследвани по-активно в бъдеще.

Всички проекти на финалистите в конкурса обхващат щирок спектър от дисциплини, които често разглеждат въпроси, затруднявали учените в продължение на години. Те биха могли да доведат до големи научни открития, посочват от Intel.

“Очакваме българските участници да се представят отлично и да покажат своя изграден научен професионализъм, както и да ни зарадват с награди”, коментира още Константин Делчев.

Българските ученици заминават за САЩ през следващата седмица, а победителите във всички категории ще бъдат обявени на 15-и май тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Та в този дух...ЦЕЛИ 5 ученика. Не можаха ли да ги поразфасоват малко;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Християнин
преди 8 години
И после директно в САЩ... а за България - положителните оценки в пресата! Както е казал Стратиев - "Винаги ще изнасяме мозъци, а ще внасяме месо!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още