IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алиев: Да се съсредоточим върху енергийни проекти със сигурно бъдеще

Можем да получим газ от Азербайджан и по-рано от предвиденото, надява се българският президент Росен Плевнелиев

17:05 | 28.04.15 г. 3
<p>
	Илхам Алиев. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Илхам Алиев. Снимка: ЕК

Да се съсредоточим върху енергийни проекти със сигурно бъдеще, препоръча държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев по време на среща с българския му колега Росен Плевнелиев. Двамата разговаряха по време на Третия глобален форум, който се проведе в Баку, пишат от Прессекретариата на българския президент.

Росен Плевнелиев е посочил на своя колега, че приоритетите на България в момента са междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния. От неговите думи става ясно, че конкретните параметри и финансирането на интерконектора с Гърция са уточнени и се очаква той да бъде готов през 2018 година.

Припомняме, че чрез тази междусистемна връзка България може да получава природен газ от Азербайджан.

Държавната ни компания „Булгаргаз“ договори с акционерите в газовото находище „Шах Дениз II” в Каспийско море да получава по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно. Доставките трябва да започнат след 2019 година.

Ако връзката бъде готова през 2018 година, доставките могат да започнат и по-рано, изрази надежда днес Росен Плевнелиев в Баку.

Изграждането на интерконекторите с Гърция и с Румъния, които са част от Вертикалния газов коридор, ще допринесе за енергийната независимост на България и региона чрез свързването им с Южния газов коридор, посочи още българският държавен глава.

Той припомни, че газовите връзки със съседните страни са обявени от Европейската комисия за проекти от общностен интерес и са заложени в Стратегията за Енергийния съюз.

Плевнелиев и Алиев бяха единодушни, че Южният газов коридор ще намали зависимостта на Европа и в частност на България и региона от един доставчик и ще създаде конкуренция и предпоставки за по-ниски цени.

Двамата президенти  са обсъдили и възможностите за сътрудничество в сферата на фармацевтичната индустрия. Български компании от сектора са заявили интерес за инвестиции в Азербайджан и за създаване на съвместни дружества с местни компании, заяви президентът Плевнелиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Президентченцето пак реши енергийните проблеми на Населеното място. Хвала на такива президентченца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 8 години
Роско перача на женски кюлоти е най голямото недоразумение в България.Дано по бързо дойде догодина за бъде натирен.Срам ме е че съм българин заради тоя ***.Няма дума в българският език с която да го обидя както искам.Какъв главнокомандващ е тоя и кой ще му изпълнява заповедите?Предполагам че ако не дай си Боже се стигне до война тоя ще го пребият с лопатата веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
крас
преди 8 години
ДА, ДА РОСКО,АМА НЕ, КАК ТИ ЗВУЧИ ИЗНЕСЕНОТО КЪМ ДНЕШНА ДАТА СЪОБЩЕНИЕ:"Подразделения армянских вооруженных сил вновь нарушили режим прекращения огня, 74 раза за сутки подвергнув обстрелу позиции Национальной армии Азербайджана""Вражеский обстрел был подавлен ответным огнем"АРМЕНИЯ И АЗЕРИТЕ КАТО,ЧЕ ЛИ СА ВЪВ ВОЙНА г-син ПРЕЗИДЕНТ? А КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЮЖНА ОСЕТИЯ И ГРУЗИНЦИТЕ?МАСКИТЕ ВЕЧЕ ПАДНАХА РОСКО-О-О. Ти като върховен главнокомандващ на БА вече си осъзнал КОЙ и откъде ще нанесе удара върху нашата ТЕРИТОРИЯ. Застани на 09 май пред телевизора Роско, за да видиш армията на тези които ще ни пометат като куцо пиле домат. Те ще участват в парада на Червения площад, заедно с РУСКАТА АРМИЯ. Колко ти е бедна фантазията Роско. Какво НАТО, какви надежди говежди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още