IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът ще спечели 130 млн. лв. при прогресивен данък, изчислиха социалистите

БСП внесе предложение за промени в ЗДДФЛ

12:47 | 30.04.15 г. 2
Бюджетът ще спечели 130 млн. лв. при прогресивен данък, изчислиха социалистите

Сметките на БСП показват, че позитивният ефект за бюджета ще е над 120-130 милиона лева, ако се замени плоският данък с прогресивното данъчно облагане. Заради това социалистите внесоха в парламента промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Искането им е минималната работна заплата да не се облага.

Данъкът за доходи до 1000 лева месечна работна заплата да е в размер на 10%, от 1000 до 2000 лева данъкът да е 17 на сто, от 2000 до 5000 лева да е 22%, от 5000 до 10 000 лева да е 25%, а най-високият от 27 на сто да е за доход над 10 000 лева, настояват от левицата.

Заедно с това от БСП предлагат да има и семейно подоходно облагане, с което се правят отстъпки за семейства с деца.

"Няма развита страна, в която облагането да не е прогресивно“, мотивира внесените поправки депутатът Румен Гечев. Според него с прогресивния данък работниците със заплати до 1500 лева ще плащат по-малко налог, отколкото с 10-процентния плосък данък в момента.

Социалистът настоя, че по този начин на хората ще им останат по няколкостотин лева повече годишно, което пък означава, че ще се стимулира потреблението. Тези пък вторични ефекти щели да се отразят положително на приходите в хазната.

Средният данък в Европа е 45%, а в Германия е дори 60 на сто, така че максимумът от 27%, който предлага БСП, не е никак голям, смята още Генчев.

БСП отдавна настоява да се смени плоския данък с прогресивен, въпреки че 10-процентният плосък данък беше въведен по времето на Тройната коалиция с участието на социалистите.

Сега условията са различни, коментира Янаки Стоилов на въпрос защо сега левицата иска смяна на модела на данъчното облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 8 години
'позитивният ефект за бюджета ще е над 120-130 милиона лева''по този начин на хората ще им останат по няколкостотин лева повече годишно, което пък означава, че ще се стимулира потреблението'Гечев съвсем се опетлава.В бюджета щяло да има повече пари, в народа също.;)Фокус-бокус - препаратус !След като докара Държавата до фалит през 1996/7, сега пак си показва възможностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Глупости, в Германия средния данък е под 20%! Тоя некадърник вече е известен в предишно правителство, кой изобщо му чете глупостите?Апропо - БГ не е развита страна така че е безсмислено да се използват сравнения като аргумент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още