IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Македония, Украйна, България и Чехия отчитат понижения през април

От началото на годината борсите в региона на Централна и Източна Европа се представят противоречиво, смята Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг

18:03 | 04.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Димитър Георгиев, ръководител&nbsp;&bdquo;Финансови пазари&ldquo; в ЕЛАНА Трейдинг. <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bulgaria On Air

Въпреки че водещият индекс на сините чипове на Българска фондова борса – SOFIX, се върна по пътя на растежа през март, това бе за кратко. През април той слиза в класацията за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През отминалия месец борсовият измерител се настани на 17-а позиция сред най-добре представящите се индекси в региона, чието представяне Investor.bg следи.

Или с други думи – през април SOFIX се оказва третият най-зле представящ се борсов показател след индексите на Украйна и Македония. През месеца нашият индекс изгуби 2,22% от стойността си до 502,70 пункта, докато основният украински индекс PFTS навлезе в корекция, а македонският MIB 10 изтри още 3%, след като през март изгуби 5 на сто от стойността си.

Всъщност, заедно с чешкия бенчмарк PSE четирите борси са единствените, които изпращат месеца на червена територия. От общо 19 индекса, чието месечно изменение Investor.bg следи, цели 15 изпращат април с повишения. Пет от тях записват ръстове от над 6%.

От началото на годината пазарите в ЦИЕ се представят „противоречиво“. Така обобщи случващото се в региона ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев по време на участието си в седмичното обзорно пазарно предаване по ТВ Bulgaria ON AIR „Invest/Or”.

„По-голямата част от пазарите отбелязаха значителни ръстове, подкрепяни от позитивното икономическо възстановяване по света и в частност – в Европа, и от програмата на Европейската централна банка за печатане на пари“, коментира анализаторът.

„В същото време имаше няколко пазара, които, въпреки тези благоприятни фактори, отчетоха спадове като Казахстан, Гърция и Украйна. При тях по-скоро местни фактори натежаха и доведоха до двуцифрени спадове и то само в рамките на едно тримесечие“, добави той.

Единственият индекс с двуцифрен растеж през месеца е основният индекс на фондовата борса в Унгария. BUX изпраща месеца с ръст от близо 15 на сто. Показателят е и най-добре представящият се от началото на годината. За периода до 30 април той расте с 36%.

През април Централната банка на Унгария намали основния лихвен процент до рекордно ниските 1,8% и сигнализира, че предстоят още понижения. Финансовата институция предприе хода в отговор на дефлацията и поскъпването на форинта. Така банката се присъединява към други в региона на ЦИЕ, които смъкват лихвите, за да обуздаят поскъпването на своите валути.

Вторият най-добре представящ се капиталов пазар в региона е този на Казахстан. С месечен ръст от 7 на сто KASE се изкачва напред в месечната класация, но от началото на годината е надолу с близо 9%. Това го превръща в най-зле представящият се индекс, погледнато от началото на годината.

Топ 5 на индексите с най-големи ръстове през април допълват пазарите в Румъния, Турция и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
lilivan
преди 8 години
все тая е :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Объркал си пазара бе пич! За БФБто стаа въпрос не за Женския Пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
lilivan
преди 8 години
Пазарите в Б-ия са пренаситени вече от стоки със съмнително качество.В многобройните вериги и молове.Където ЕС и най-вече Германия си пласира стоките (не знам дали има мито?) -Ето затова беше създаден ЕС от 2-3 най-лазвити страни ...(за да станат още по-"развити", за сметка на другите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе какъв пазар в България бе, това е такъв смех та...Някой Софикс "мембър" се изстрелял с 22% днес! Викам си БУУУУУУ шо стана бре Митре? Га леам.. дневна търговия - 5200 лева. Ако реша да си направя майтап с 10 000 лева (да кажем, толкова съм богат, че съм склонен да дам 10 000 за да си направя майтап) ще направя Софикс и "играчите" диви и щастливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още