IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Миленков: До края на май ще бъде наета фирма, която да върне активите на КТБ

Процесът по осребряване на активите на банката ще е изцяло публичен, коментира председателят на УС на ФГВБ

10:26 | 07.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Миленков: До края на май ще бъде наета фирма, която да върне активите на КТБ

До края на май ще бъде наета международна фирма, която да започне разследване и връщане на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ), а процесът по осребряването им ще е изцяло публичен. Това заяви в ефира на Нова ТВ председателят на Управителния съвет (УС) на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков.

Припомняме, че последните промени в Закона за банкова несъстоятелност от средата на март дават възможност за наемане на международна фирма, която да проследи и върне активите на КТБ.

„В рамките на 19 работни дни от влизането на тази промяна в закона се структурира процесът по селекция на такива фирми, който в момента върви“, каза Миленков и добави, че до края на месеца ще бъде избрана и самата компания.

„Критериите за избор на фирма, които сме заложили, изискват абсолютно доказване на историята на възстановяване, опит в банкови фалити“, заяви той в тази връзка.

„Практиката показва, че ползите са доста по-големи. Плащането е много по-малко от възможната сума на активите, която може да се събере“, коментира Миленков относно разходите по наемането на подобна компания. Той поясни, че фирмата ще работи по казуса от 3 до 5 години.

„Активите на КТБ ще се осребряват чрез публична продан“, разкри още председателят на УС на ФГВБ и добави, че процедурите са описани много подробно в Закона за банковата несъстоятелност.

„Призовавам всички, които считат, че има активи на банката, които са интересни и имат своя потенциал, отсега да мислят за структуриране на сделки, защото това ще бъде публично обявявано. За актив или право на стойност над 20 хил. лв. в централен ежедневник се обявява търг минимум 10 дни по-рано. Тогава очаквам, че, ако някой счита, че активите ще бъдат предложени на безценина, нека дойдат, да наддават и да достигнем някаква адекватна цена.“

„Парите, които ТВ7 дължи, са под 5 млн. лв. Имаше спекулации какъв е реалният размер на задълженията“, каза Миленков и допълни, че не е коментирал цифри поради спазването на банковата тайна. „Истинският размер на дълга на ТВ7 към КТБ е 2,5 млн. лв., като срещу това финансиране има особен залог на част от техниката - не цялата техника на телевизията, не другите права на телевизията, а само част от техниката”.

Нова ТВ припомня, че миналата седмица ТВ7 бе посетена от съдия изпълнител, заради това, че телевизията има задължения към КТБ. Действията на съдията изпълнител бяха публични и поради това се разрази недоволство, след което се стигна до 7-дневна отсрочка, която изтече в сряда.

„Този срок бе даден по изключение, държа да отбележа. Отново се подновява законовата процедура. Мога да ви уверя, че всяка една банка прилага такава процедура по отношение на длъжници, които не са редовни”, поясни Радослав Миленков.

По думите му стратегиите за търсене на дължимите пари са различни за всеки един дълг.

„Собственикът на ТВ7 – „Краун медиа”, е получил съществено финансиране от една от медиите около КТБ – ТЦ-ИМЕ, в размер на около 200 млн. лв.“, заяви Миленков и добави, че собственикът на „Краун медиа” е една офшорка в Кипър. Или с други думи – не се знае кой е собственикът.

„След прегледа на баланса на КТБ от трите одиторски фирми от БНБ огласиха, че ТЦ-ИМЕ е получило като заем държавни ценни книжа, с които то се е разпоредило и сега дължи на банката 160 млн. лв. Ние търсим всяка една сума, но стратегиите са различни”, добави председателят на УС на ФГВБ.

Миленков поясни, че на 1 юли 2014 г. самата ТВ7 е поискала собствената си несъстоятелност с аргумента, че е неплатежоспособна и свръхзадлъжняла.

„Това трябва да се знае, защото ние не говорим с едно оперативно, печелившо, работещо предприятие“, каза той. „Това е дружество, което е поискало несъстоятелност за себе си много отдавна.“

Миленков припомни, че към 30 септември 2014 г. кредитният портфейл на КТБ е бил обезпечен на 13%. Всичко друго, по мнение на одиторските фирми, са необезпечени кредити.

„В банковата практика подходите за обезпечени и необезпечени кредити са коренни различни. Синдиците, които управляват този процес, имат ангажимент да опазват и събират имуществото. Към момента те са се фокусирали към компании, които имат някакво финансово обезпечение“, заяви още той във връзка със събирането на вземанията.

По думите на Миленков синдиците ще се фокусират и върху фирмите, които нямат обезпечение, но подходът към тях ще е друг.

По време на специалния надзор са изпратени покани до 129 кредитополучатели за предсрочна изискуемост, срещу 41 са предприети действия по предявяване на вземания, присъединяване към или подаване на молби за започване на производство по несъстоятелност, посочи той.

„От 16 март досега са започнати действия по обезсилване на липсващи ценни книжа, заложени в полза на банката, срещу 11 акционерни дружества“, каза Миленков и обясни какви действия са предприели и синдиците. Те включват откриване на производства по несъстоятелност на 35 дружества.

Всичко за казуса КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Международна щото да може да е офшорка на някой политик....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bpst
преди 8 години
Р. Миленков: До края на май ще бъде наета фирма, която да върне активите на КТБ Да ВЪРНЕ активите????Когато чумата върне на хората децата - тогава и активите ще се върнат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Що ви е международна? Аз бих предложил ИПОН! Ще ги събере бързо и ефективно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още