IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат финансирани пет археологически обекта в Плиска

Правителството одобри допълнителни разходи и за "Хемус"

15:36 | 07.05.15 г. 2
Ще бъдат финансирани пет археологически обекта в Плиска

Правителството отпусна 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Ангажиментът беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.

Ще бъдат финансирани пет археологически обекта, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след среща при премиера с директора на НИМ Божидар Димитров, кмета на Каспичан и археолози. Павлова обясни, че след инвестицията ще има завършена туристическа атракция, част от която ще е готова още това лято.

Петте обекта са Свещеният кладенец, тайни входници - тунели, които водят от крепостните стени към дворцовия център и са много добре запазени, кръгла каменна площадка – вероятно манеж за обучение по конно майсторство, също добре запазена, малко дървено укрепление с баня и дворец, сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ около 700 кв. метра.

Обектите са разнообразни и близки един до друг, коментираха археолози. Присъстващите на срещата се обединили около мнението, че трябва да се подберат няколко обекта, в които да се инвестира, а не да се разпиляват средствата.

"Плиска е била буквално ликвидирана до основи, ако сега стърчи нещо тук-там, то е в резултат на реставрации", каза директорът на НИМ Божидар Димитров. Той уточни, че ще отговаря за реставрацията на Голямата базилика, изградена от огромни каменни блокове, която възвърна функциите си на църква, макар и все още в руини.

"Надяваме се, че на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ "Хемус“ - участъка Белокопитово – Каспичан с големия пътен възел, за да може още това лято туристите да посещават поне част от тези археологически обекти“, каза още Павлова.

Правителството одобри днес допълнителни разходи по бюджета на регионалното министерство в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството в участъка "Белокопитово-Каспичан”.

Кабинетът реши да отпусне и допълнителни трансфери в размер на 8 108 000 лв. по бюджета на община Момчилград за реконструкция на водопреносната мрежа на водоснабдителна система „Карамфил-Звездел”, която обхваща седем села на територията на общината.

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, във връзка с изграждането на лот 2 на АМ „Струма“ Дупница – Благоевград. Имотите са в землищата на с. Блатино, гр. Дупница, с. Джерман, гр. Бобошево, с. Бараково и гр. Кочериново, област Кюстендил, и на селата Бело поле и Зелен дол, област Благоевград.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
993
преди 8 години
Кви са тия "поел ангажимент"?! Баси ние държава ли сме или бананова република. "Премиерът слънце" поема ангажименти все едно му е бащиния. Ако са искали да финансират тези обекти, направени ли са съответните предложения, включени ли са в бюджета за 2015? Баси, днес поема ангажимент за това, после за великденски, за коледни за не знам какво си... Популизъм на МАКС! Да си го "консумират" които са го избрали Тиквуний I ;-) Иначе нищо против Плиска, Хемус и т.н., но когато действително има средства за това, без да се пренебрегват други приоритети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Министър-председателят няма право да поема лични ангажименти. Аман от глупости, после ще има "аз ви направих Плиска" бабини деветини на пожарникаря-***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още