IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: В момента сме на челно място в ЕС по усвояване на евросредства

Калфин предложи добра реформа и правителството застава зад него, посочи премиерът

15:15 | 09.05.15 г. 4
<p>
	Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова откриха нов мост над Луда Яна. Снимка: <em>Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова откриха нов мост над Луда Яна. Снимка: Министерски съвет

През тази година правителството ще разплати над 10 млрд. лева по европейски фондове и програми, съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на нов мост над река Луда Яна по първокласния път между Пазарджик и Пловдив.

„В момента сме на челно място на европейските държави по усвояване на европейски фондове”, коментира той, цитиран от правителствената пресслужба.

Проектът за нов мост над Луда Яна коства почти 2,4 млн. лева. През миналата година придошлите води на реката подкопаха носеща колона и това наложи ремонтни дейности и отклоняването на движението по пътя през с. Огняново. С пускането на движението по него се възстановява най-пряката и удобна пътна връзка между Пазарджик и Пловдив.

По време на церемонията премиерът Борисов отбеляза, че всеки ден се откриват обекти, на които е правил първа копка.

„Местните хора могат да кажат – от миналия 9 май досега, без мост, обикалят по селата, губят време, трошат коли, харчат бензин“, отбеляза той и добави, че новият мост е по-висок от стария, за да може да понесе евентуални наводнения.

Борисов направи коментар и по отношение на необходимата рехабилитация на участъци от магистралите „Хемус” и „Тракия”. По неговите думи през последните десетилетия не са правени инвестиции в тази насока и затова сега са необходими 100 млн. лева за спешните ремонти.

В отговор на журналистически въпрос Борисов подчерта, че вицепремиерът Калфин е предложил добра реформа и правителството застава зад него. Според него пенсионната реформа, която предлага Калфин е дори мека за реалното състояние и демографската криза в България.

„Всеки има право да протестира. Протестите срещу мен доведоха Орешарски. 10 милиарда лева е загубата на държавата за година и половина експеримента „Орешарски“. Повече дълг и повече назад няма накъде да върне тази държава. Или трябва да реформираме сега, или в следващите години никой няма да получава пенсия“, добави Борисов.

По отношение на КТБ премиерът заяви, че предстои да стане ясно дали е законно преобразуването на договори от преференциални в обикновени.

„Надявам се още в понеделник да разберем от прокурорите, които са проверявали. Аз съм информиран за всичко това от полицията и от ДАНС. Не съм обидил никого. Казал съм, че според мен това не е четно, най-малкото. Убеден съм, че не е и правилно“, каза още Борисов.

Той посочи, че клиентите на КТБ с преференциални договори са търсили са вратичка в закона - да изглежда законно, но законът предвижда ако депозити  преференциална лихва да не са гарантирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Тоя *** е прилапал вече Сребърния фонд и сега се обяснява като ученичка и търси как да отложи краха.Къде са парите на хората, Борисов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Stefan--L
преди 8 години
Сега Боко е съгласен докато не се започне народно недоволство , след това ще се обърне назад както винаги и ще каже че има и други варианти. Това е правителството на МУТРА2 газ спирчки,газ спирачки, газ спирачки цялата им политика е такава ако мине мине ако не мине друго ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
Pyramid
преди 8 години
Е, Боко е високо, он си знае. И знае много.- Нищо, че фактите говорят точно за обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
Сините камъни
преди 8 години
Трябва да се оправят пътищата и мостовете, щото американските *** когато отстъпват им трябва инфраструктура да бягат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още