IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с план за по-равномерно разпределяне на мигрантите между страните от ЕС

Комисията ще представи в сряда дългоочаквания си Европейски дневен ред за миграцията

17:56 | 10.05.15 г. 3
ЕК с план за по-равномерно разпределяне на мигрантите между страните от ЕС

Европейската комисия ще предложи следващата седмица по-равномерно преразпределяне на мигрантите, на което някои страни от Европейския съюз се противопоставят, с цел да се облекчи бремето върху Италия и други държави от общността, които се сблъскват с наплив, предаде Ройтерс.

ЕК ще представи в сряда дългоочаквания си Европейски дневен ред за миграцията, в който ще бъде отправен призив за преразглеждане на политиките на ЕС.

Италия и други южни страни от общността настояват за помощ от ЕС за справяне с хилядите мигранти, които достигат Европа с плавателни съдове от Либия. Натискът се засили миналия месец, когато близо 800 мигранти се удавиха при корабокрушение в Средиземно море.

Необходимо е предложенията да бъдат одобрени от правителствата на всички 28 държави членки, което съвсем не е сигурно.

Планът ще призова за квотна система, според която бежанците ще бъдат разпределяни между страните членки, когато ЕС се сблъсква с голям наплив на търсещи убежище хора.

"Ще настоявам... за въвеждането на система на квоти... На 13 май ще предложим система на преразпределяне в ЕС. Солидарността трябва да бъде споделена", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер през април.

ЕК също така ще призове ЕС да се съгласи да пресели още от милионите бежанци от сирийската гражданска война, които живеят в съседни страни. Тя ще призове и за предоставяне на повече възможности на висококвалифицираните мигранти да се преместват законно в ЕС, заяви служител, цитиран от Ройтерс.

Италия, Германия и Австрия подкрепят създаването на квотна система. Но редица правителства в ЕС, сред които унгарското, са против тази идея в момент на възход на антиимигрантските партии.

Европейската статистическа служба Евростат заяви през март, че броят на кандидатите за убежище в ЕС се е увеличил с цели 44 процента през 2014 г., достигайки 626 000. Повече от 200 000 - около една трета - са били регистрирани в Германия, следвана от Швеция с 81 200 и Италия с 64 600. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Колко магла ще е нашата квота? Нашите ги изпратихме на Европа да ги интегрира, сега ще ни внесат нови. и тях ще ви ги изпратим да ги интегрирате "скъпи" ЕвроГейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Като че ли американската ,,демокрация,, не се понрави на тези хора . Америка беше много разтревожена и бурно протестираше против диктаторските режими по времето на Арабската ( Американската ) пролет. Сега някакъв коментар ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Трябва да се бойкотира САЩ, който прави войни на всяка крачка и хората бягат от точно тия войни! Хаосът е неописуем! Не на НАТО и войнствената политика на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още