IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпревари САЩ като най-голям вносител на петрол в света

Това се очакваше през втората половина на годината, но шистовата революция в Америка намали по-бързо вноса

09:31 | 11.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай изпревари САЩ като най-голям вносител на петрол в света

Китай изпревари САЩ като най-голям вносител на суров петрол в света през април, което е кулминацията на огромната промяна на международните енергийни пазари в последното десетилетие, пише Financial Times.

Данните на китайските митнически власти показаха, че покупките на суров петрол от чужбина са ударили нов връх от 7,4 млн. барела на ден през април, което е приблизително един на всеки 13 барела, консумирани в световен мащаб. Същевременно вносът на САЩ достигна 7,2 млн. барела на ден за периода.

Въпреки че вносът на Китай не се очакваше да надмине този на САЩ преди втората половина на тази година, шистовата революция отвъд Океана намали по-бързо от прогнозираното зависимостта на страната от петрол от чужбина. Освен това пък и търсенето на Китай нарасна, въпреки че икономиката се забавя.

Колин Фентън, управляващ партньор в Blacklight Research, посочи, че вносът на Китай се увеличава, тъй като Пекин се запасява със суровината. "Вносът (на суров петрол – бел. ред.) на Китай се покачва в продължение на четири от последните пет месеца".

Според консултантската компания скокът на вноса през миналия месец частично е бил стимулиран и от по-високите доставки от Иран. Китай е закупил също рекорден брой барели от Оман и Абу Даби през миналия месец.

"Иран може да започне да предлага повече отстъпки за своя петрол, като част от усилията за увеличаване на връзките с китайските петролни компании", каза Амрита Сен от Energy Aspects. "Иран се стреми да си осигури повече китайски инвестиции".

В САЩ пък същевременно по-високите цени и по-ефективните автомобили ограничават потребление в резултат на финансовата криза, а покачването на шистовото производство на петрол през последните три години постепенно намалява вноса.

Според анализаторът вносът на САЩ би могъл да се покачи в краткосрочен план с оглед на търсенето на горива, подсилено от срива на цените до около 65 долара за барел. Спадането на цените също така рязко намали добивната активност в американските шистови региони, като Северна Дакота.

Но в дългосрочен план тенденцията е в полза на Китай. Страната разполага с повече капацитет за потребление, тъй като макар и забавяща се нейната икономика продължава да расте с над 7 на сто годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Чак сега ли? Според мен американците се хвалят от дълго време, че са постигнали независимост от вноса, но май и това, както и много други неща не е било вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още