IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на шистов петрол в САЩ ще продължава да спада

През юни продукцията ще достигне едва 5,56 млн. барела на ден, смята Администрация за енергийна информация

11:10 | 12.05.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ е загубил около 1% от добива си на шистов петрол през този месец и това е само началото, съобщава Bloomberg.

Според прогнозите на американската Администрация за енергийна информация (EIA) продукцията от богатите скални образувания, като North Dakota’s Bakken и Texas’s Eagle Ford, ще спадне с 54 227 барела на ден през този месец. През юни ще има още един спад от 86 хил. барела на ден, достигайки минимално ниво от 5,56 млн. на ден, заяви агенцията в понеделник.

Миналогодишното понижаване на цените на суровия петрол доведе до най-стръмното и продължително отдръпване от американските петролни полета. Компаниите оставиха на празен ход повече от половината платформи в страната и закриха десетки хиляди работни места. Някои от най-големите шистови производители, включително ConocoPhillips и EOG Resources Inc, заявиха, че съкращенията на разходите им са достатъчно големи, за да ограничат силно вътрешното производство.

„Дори и 10 платформи да започнат работа още днес, спадът на производството ще продължи“, заявява Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантантската къща Energy Aspects Ltd. “Достигнали сме онази инфлексна точка, при която няма достатъчно работещи платформи, които да компенсират продължаващите спадове“.

Цената на доставките на суровия петрол за юни се понижи със 7 цента до 59,18 долара за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Фючърсите се вдигнаха с 36% от март насам на фона на спекулациите, че производството на петрол е на път да намалее.

На 4 май Standard Chartered прогнозира, че американското производство на шистов петрол ще спадне с около 78 хил. барела на ден през юни в сравнение с предишния месец, а през второто тримесечие ще достигне спад от 137 хил. барела на ден.

По-слабото производство на шистов петрол обаче може да се окаже краткосрочно. Възстановяването на цените накара производители като Pioneer Natural Resources Co да подготвят за пускане в експлоатация някои от платформите си. Компанията Irving, базирана в Тексас, заяви през миналата седмица, че може би ще работи на повече платформи още преди юли.

„Цените са на ниво, на което отново могат да се разработят кладенци, така че значителният спад на производството може да се окаже заблуждаващо“, заявява Хари Чилингарин, ръководител на отдела за стратегически анализ на стоковите пазари в BNP Paribas SA в Лондон.

Прогнозите на EIA за продукцията през юни включва добива от големите играчи, които общо са отговорни за 95% от ръста на местното производство от 2011 до 2013 г.

Продукцията на Eagle Ford в Тексас, второто най-голямо петролно поле в САЩ, ще спадне с 2,8% през юни до 1,64 млн. барела на ден. Производството от региона Bakken в Северна Дакота също ще намалее с 2,4% до 1,27 млн. барела на ден според EIA.

Добивът от полето Permian в западен Тексас и Ню Мексико, най-голямото петролно поле в САЩ, ще продължи да се вдига, покачвайки се 0,3% до 2,06 млн. барела на ден.

Оценките за петролното производство на EIA се базират на броя работещи кладенци на всяка компания и тяхната продуктивност. Според Baker Hughes Inc броят на действащите платформи намалява за 22-ра поредна седмица, достигайки 668 кладенци на 8 май, което е най-малкият им брой от септември 2010 г. насам.

Още за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 8 години
Мави , след Минск 2 стават чудеса :) и не спират да се случват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis11
преди 8 години
Войстина така беше, а я глей ньемцьй колко хитро се присламчват съм BRICs чрез троянския им кон Греция .....Russia invites Greece to join BRICS bankhttp://rt.com/business/257701-greece-russia-brics-invitation/Като погледнах заглавието и гледам и не мога да повярвам на ушите си, викам та тея немат една стинка, нооооо ....... именно за тва ньемцьй няма да ги остаят, а американцй само да разберат, че немцьй имат нещо общо с BRICs ше им счупат тиквата ....... :)) И Елините пак ше намажат от посредничество ...... :)) Ииибаси работата Грък да си брате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Совите не са това което са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ЕмЗетката сега ще се появи да ви обясни как бъркате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Викаха им рашките лани - не си играйте с огъня, сега не е 1988 г. , сега сме навързани като свински черва! Санкции, манкции, игрички с цените на нефта... Това е бумеранг, ще се върне и ще ви изчеластри и вас по тиквата, не се знае дали няма да е даже по-силно от нас... Ама явно и при янките нещата са вече до кокала и нямат много поле за маневри! Лошото е, че сега наистина им остава единствено да се хванат за патлака...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485За обща култура трябва да се знае ,че САЩ консумират около 18 млн.барела дневно от които около 45% са ВНОС - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraКазано иначе САЩ никога няма да изнасят въглеводороди - НИКОГА и всичко е информационна война - - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Престъпленията на САЩ са най-много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443А колкото до шистовият газ колко има - http://darikfinance.bg/***/95005#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis11
преди 8 години
рибо то тва не е безгранично и не пада от небето, нали зарад него стават тея конфликти по цел свет и техния гущер е вързан с тва. И също така WallStreeta ги свалиха цените с фючърсите, те с тях бъзикат борсата и я подпират и праат квот си искат. Да се оплачат сега на поръчителя, който им е дал поръчка да снижат цените и толкоз .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Хаааахаха...! А какви прогнози се лееха тука лани... па сега траят като 'ъзове... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Какво се правиш че не знаеш. Повече консумация трябва. Ако няма повече консумация почват да търсят нови пазари. Иначе за какво са им газ и петрол на склад генериращи само разходи и увеличаващи се лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Не може да бъде!!! Не вервам!!! Нали в шистите беше бъдещето?!?!?! Що така бе, Миме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още