IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато спадна с 1% през първото тримесечие

Основната причина е по-ограниченото търсене от Китай – най-големият консуматор на благородния метал

09:56 | 14.05.15 г. 1
Търсенето на злато спадна с 1% през първото тримесечие

Световното търсене на злато е спаднало с 1% през първите три месеца на тази година след пониженията на някои от ключовите пазари, посочи в доклад Световният съвет по златото.

Търсенето на жълтия метал е достигнало 1 079 тона през първото тримесечие в сравнение с 1 090 тона през първите три месеца на 2014 г., сочат данните на организацията, цитирани от MarketWatch.

"Така в общи линии стабилната глобална картина изглажда регионалните и секторните различия", каза Алистър Хюит, ръководител на проучването.

Покупките на бижута – ключов сегмент на търсенето, са отстъпили с 3% през първото тримесечие спрямо година по-рано, до 601 тона. Търсенето на кюлчета и инвестиционни монети също е останало под натиск поради доброто представяне на фондовите пазари в Индия и Китай, което пренасочи част от капиталите от суровините. В Европа обаче бе отчетен скок в търсенето на кюлчета и монети с 16% до 61 тона на фона на икономическата несигурност в региона.

Китай и Индия – двата най-големи пазара на благородния метал, които са отговорни за повече от половината от цялото потребление, отчетоха различни представяния. Търсенето на злато в Поднебесната империя е спаднало със 7% спрямо година по-рано до 273 тона поради забавянето на икономическия растеж и сдържаните покупки по време на Лунната Нова година. Спадът в златните покупки бе воден от по-слабото търсене на бижута, което отстъпи с 10% до 213 тона.

В Индия премахването на правителствените ограничения върху вноса на злато и цялостното усещане за "икономически оптимизъм" стимулира покупките, каза Хюит. Общото търсене нарасна с 15% през първото тримесечие до 192 тона, а покупките на бижута нараснаха с 22% до 151 тона.

Гледайки към второто тримесечие, индийският фестивал Акшая Тритя през април вероятно ще подпомогне търсенето, а Китай ще възобнови своите покупки поради правителствените стимули, казаха от Световния съвет по златото. За цялата година организацията прогнозира, че световното търсене на метала ще възлезе на между 4 200 - 4 300 тона в сравнение с 3 924 тона през миналата година.

По време на късната азиатска сесия в четвъртък златото се търгува при 1 215 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 8
sssaaa
преди 8 години
Долара през последните дни спрямо еврото пада и от там цената на златото в $ се увеличава, а в евро е непроменена.Какво ли ще се случи с цената на златото при по-рязка еднопосочна промяна на двойката ДОЛАР - ЕВРО.... си мисля, че тепърва ще разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още