IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отменя данъка върху износа на зърно

Забавящата се инфлация на страната успокои опасенията за по-скъп хляб

13:41 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се съгласи да отмени данъка върху износа на зърно месец и половина по-рано от планираното заради забавящата се инфлация на страната, успокоявайки опасенията от повишение на цената на хляба, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят Дмитри Медведев е подписал декрета, а пост в туитър профила на правителството обявява отменянето на данъка от петък. Според прессъобщението, публикувано на сайта на кабинета, Русия, четвъртият най-голям износител на зърно за миналата година, цели да предотврати свръхпредлагането на зърно на вътрешния пазар и да подкрепи земеделците. Износът може да се повиши с около 1 млн. тона, се твърди в изявлението.

По-ниската инфлация и по-силната рубла допринасят за стабилизирането на руската икономика, предоставяйки пространство на правителството за облекчване на ограниченията върху доставките на зърно. Данъкът беше създаден, за да ограничи цените на храните, след като миналата година рублата се срина и икономиката се преви под резкия спад на цените на петрола и международните санкции в резултат на конфликта с Украйна.

„Ако Русия отвори експортния си канал, това ще наложи натиск върху цените на зърното“, казва Дарина Ковалска, анализатор на Macquarie Group Ltd. в Лондон. „В страната има големи запаси на зърно и това определено ще наводни пазара“.

Спекулациите за повече зърно на пазара се отразиха негативно на цените, сривайки контрактите на Chicago Board of Trade до почти петгодишен минимум по-рано този месец.

В същото време цените на лондонската борса вчера се вдигнаха след очакваните щети по реколтата от гръмотевични бури в САЩ.

„Това ще припомни на участниците на пазара, че Русия все още има зърно за износ“, казва Бенджамин Бодарт, директор на пазарния консултант CRM Agri-Commodities в Англия. „Има възможност те отново да действат агресивно в началото на следващата кампания“.

В Русия всяка пратка на пшеница беше налагана с 15% данък и допълнителни 7,50 евро на тон, което накара месечният износ да падне наполовина. Идеята беше данъкът да бъде в сила от февруари до 1 юли.

Руската инфлация приключи 8-месечния си растеж през април, отбелязвайки спад за пръв път от юли насам. Рублата укрепна с 21% спрямо долара тази година, което е двойно повече от която и да е друга валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още