IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете най-добрата си седмица от януари

Цената на жълтия метал се покачи с над 3% през миналата седмица

08:16 | 18.05.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото отчете най-добрата си седмица от януари

Цената на златото отчете най-голямото си покачване в рамките на една седмица от януари насам, след като разочароващите икономически данни от САЩ поставиха под натиск долара.

Златните фючърси с доставка през юни затвориха петъчната сесия при ниво от 1 223,6 долара за тройунция. За седмицата активът поскъпна с 3,06%, отчитайки най-големия седмичен ръст от януари насам.

Тласъкът дойде след спада на долара, провокиран от по-слабите от прогнозираното данни от САЩ. Промишленото производство в страната спадна за пети пореден месец през април. Друг доклад пък показа, че потребителските нагласи в САЩ са отстъпили до 7-месечно дъно този месец.

Федералният резерв заяви, че промишленото производство е отстъпило с 0,3% след ревизираното понижение от 0,3% през март. Икономистите очакваха 0,1% ръст.

Междувременно данните на Мичиганския университет показаха, че потребителските настроения за май са достигнали ниво от 88,6 пункта спрямо 95,9 пункта месец по-рано. Прогнозите бяха за равнище от 96 пункта.

Докладите дойдоха след разочароващите данни за продажбите на дребно и инфлацията на производител, представени по-рано през седмицата. Статистиката охлади очакванията за отскок през второто тримесечие след рязкото забавяне на растежа през първите три месеца на годината.

Данните подчертаха и очакванията, че Федералният резерв ще забави покачването на лихвените проценти, докато икономиката не влезе в ритъм.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна 4-месечно дъно от 93,29 пункта в петък. Индексът приключи седмицата със спад от 1,8%. Това бе пети пореден седмичен спад, отбелязвайки най-дългия период на спад в четири години.

Междувременно сребърнитe фючърси с доставка през юли завършиха петъчната сесия при 17,49 долара за тройунция. Металът добави 6,67% за седмицата, отчитайки трети пореден седмичен ръст.

Медта с доставка през юли пък приключи при 2,930 долара за паунд и отчете седмичен ръст от 0,14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
Абе ше чуеш ти дедо ти с тая рубла "пооправила се била" .... А инче верно единствената тъпотия там е тоя студ, *** температурите *** чудесията.... Виж ако беше кат България щеше да се ядва, нищо ако изместим малко центъра на планетата ше се получи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Пак си изкарал думи от контекста! Забрави да споменеш при какви условия Синклер обяви цифри ама нищо. Аз да ти напомня Гошко, че да не забравяш ! А за набутването ти съжелявам. Не при всички е така. :))) Има време пак ще си пишем. До колкото помня ти залагаше на голям спад на цената на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Отново четеш между редовете. Както казах имам злато, имам и $, имам и лева.Това което се опитавам да "направя" със златото е да съхраня парите си, а не толкова да спечеля. А това дали аз съм "умник", не е толкова важно за аудиторията, но може би това не важи за теб - извинете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
абе умник или там каквото си, като те интересува лева и нищо друго, що купуваш злато? В злато ли си получаваш заплатата, в злато ли харчиш .. ооо да , харчиш чв злато, извинете.Ако си беше купил долари а не злато, сега щеше да си на печалба, ама няма лошо, мисли си че си излъгал системата и си спечелил много, ъте тук всички са по 20% напред Ха ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Човек, или там каквото си... Ти в ябълки ли си получаваш заплатата? В ябълки ли плащаш на магазина като пазаруваш? ОоОооООооО ДА - ти получаваш и харчиш в $ - извинете!Разбира се, че ме интересува ЛЕВА (респективно на това и евро), тъй като това е основната валута, която ползвам. Получавам пари в лева, купувам в лева и продавам в лева и не ме интересува $ поради тези причини.Както написах в коментар номер 9, "погледни миналата година каква е била цената на златото в лева/евро и каква е сега.", така че моля, не ми говори за $.Ти можеш си търгуваш в квото искаш, аз съм в БЪЛГАРИЯ и търгувам в ЛЕВА и си броя парите в тази валута, макар да притежавам и известно количество $, и CHF.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Търгува се двойката злато/долар. Иначе винаги може да намериш валута спрямо която златото и каквото и да било расте и са чисти манипулации. Догодина еврото като дръпне ако златото расте спрямо долара ама пада спрямо еврото ще викаш да ама ... долара..... Така че тия ги разказвай за лека нощ на децата, или на себе си, за да спиш спокойно, като виждаш как потъваш. Да ама аз в лева съм напред. А в ябълки назад ли си? Ми цената на морковите и крушите знаеш как се вдигна а? За торба круши два лаптопа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Баце аз само паспорт техен вземам бре, да има там :)) След 2 г чакане да ги таковам в бюрократите... бетер от тука са. Тука си оставам :) Да не съм луд да ходя да живеят там бре :)) Зимата при минус 40 там ми викат че било добре.. Бегай от тука :)) А иначе рублата пооправи се малко да, ама да ти каажа не ме бърка :) аз моето си го взех от нея още миналата година :) И да ти кажа.. към Юли - Август пак ще иде около 60 за $ :) да си знаеш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
А ти заплатата си на 05.2014г. в $ ли я получи?Цената на златото по статистиката на БНБ е била както следва:19.05.2014 1 1855.4315.05.2015 1 2095.14Айде сега ми кажи, кой какво изкривява и манипулира?За повече информация от достоверни източни виж тук на сайта на БНБhttp://***.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm?search=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
Баце да сте живи и здрави с булката там. Тегаво ше е са малко с тея високи лихви, ама вожда ше опрай раотата не се коси :)) И ти беше против вожда ама са даже минаваш на вражеския фланг .... И виде ли кво стана с рублата ..... ей не ми вервате тука мама му стара, а всичко беше толкова очеизвадно щото вече не е 1998г. баце времената са други. Айде да илядите, че ако в Еврогейското царство стане зле да отиваме при Вожда и да иаме връзки :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
На 19 май 2014 г. една унция се е търгувала за 1309 долара ( горе долу, варира през деня) Таааа викам вземи ти пОгледни вместо да пишеш манипулативни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още