IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Основният проблем пред Македония в момента е изолацията

Македонците с българско гражданство го ползват като трамплин към Европа, твърдят експерти

09:42 | 18.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милен Керемедчиев: Основният проблем пред Македония в момента е изолацията

Основният проблем пред Македония в момента е изолацията, а управляващите не заявяват желание за евроинтеграция. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката.

По повод кризата в Куманово на 10 май 2015 г., когато полицаи загинаха при операция срещу терористи и последвалия вчера протест на 20 хил. души срещу правителството, специалистът по сигурността Славчо Велков заяви, че не се очаква бежанска вълна към България.

И двамата експерти се обединиха около мнението, че малък процент от македонците, получили българско гражданство, се заселват у нас и основно използват българските паспорти за миграция в страните членки на Евросъюза. Те смятат, че ако конфликтът се разрасне, България ще бъде използвана отново за транзитен пункт към Европа.

„Аз съм уверен във важността на изолацията, в която е изпаднала Македония“, заяви Милен Керемедчиев. Тъй като в митинга участва и лидерът на ПЕС Сергей Станишев,  Керемедчиев го призова „да каже, че няма карта за приемането на Македония в ЕС и НАТО“.

„Определено, европейските институции доскоро преди избухването на протестите в Македония бяха отвърнали очи и вдигнали ръце от страната, защото промените не се случваха, корупционните скандали гърмяха и в двете посоки – и към опозиция, и към управляващи. Даже и да се направят усилия за приобщаването на Македония към Европейската общност, това не става насила“, заяви той.

Милен Керемедчиев допълни, че македонските власти трябва да заявят, че искат диалог по повод интеграцията на страната, но поне сегашните управляващи не са дали сигнал, че го искат.

В същото време според него Албания без напрежение и конфликти бавно и уверено върви към своята евроинтеграция. „Страната не желае Велика Албания. Косово ще остане независимо, албанците ще имат своето голямо влияние в политическия живот на Македония, но не можем да говорим за Велика Албания“, подчерта експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ЕХ КЕРЕМЕДЧИЕВ, В изолация са не македонците , а ние които с отказа си да строим ЮЖЕН ПОТОК, блокирахме доставките до синьото гориво на гърци , италианци, македонци, сърби, австрийци..Сега всички са ПРОТИВ НАС!ОТ БОЙКОВИЯ ХЪБ ВЪВ ВАРНА МОЖЕ ДА ПОТЕЧЕ СОЛЕНА ВОДА , НО НЕ И ГАЗ!КАТАРСКИ ГАЗ ЩЕ ДОЙДЕ НА КУКУВО ЛЯТО, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ИЗКАРА ЕДИН ЧУДЕСЕН УИКЕНД НА ПЛАЖА В ДОХА С ПАРИТЕ НА СПЕСТЯВАЩИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ. ВКАРАХТЕ НИ В ТАКЪВ КАРАБАТАК, ЧЕ ВЕЧЕ И ВИЕ СЕ СТРАХУВАТЕ КАКЪВ ЩЕ Е КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ БЕЗУМИЕТО ВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още