IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол такси ще има първо за товарните автомобили

Това ще стане най-рано през 2017 г., а за леките - няколко години по-късно, коментира шефът на АПИ Лазар Лазаров

11:04 | 21.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тол такси ще има първо за товарните автомобили

Тол таксите ще заменят винетките за товарните автомобили най-рано през 2017 година, коментира в ефира на БНТ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров. „Значително по-късно - 2-3, или дори четири години - тол таксите ще бъдат въведени и за леките автомобили", каза още той.

Реално автомобилите, които разрушават най-много пътната настилка са товарните автомобили, коментира още Лазаров.

Тол таксите ще бъдат много по-справедлив начин за заплащане от винетката, смятат в АПИ. „Хората, които не пътуват всеки ден, реално ще плащат много по-малко, включително и от винетката, която в момента купуват. Хората, които карат ежедневно със сигурност ще плащат малко повече от това, което в момента плащат“, уточни Лазаров.

В ефира на държавната телевизия той направи и коментар относно медийните публикации, че магистрала „Струма“ реално „свършва“ в двулентовия път Е-79 1,4 километра преди гръцката граница и няма връзка с магистралите на гръцка територия.

Лазаров посочи, че проблемът се корени отпреди 15 години, когато този участък е бил изваден от активите на АПИ и е прехвърлен на Агенция „Митници“. Тогава е имало програма за реновиране на гранично-пропусквателните пунктове. При изготвянето на документацията по Лот 4 на магистралата този участък е бил изключен, тъй като е трябвало да има изпълнение на друг проект от страна на Агенция Митници, допълни Лазаров.

Пътният участък обаче все пак ще бъде изпълнен заедно с останалата част на магистралата и ще бъде прикачен към ОП „Транспорт“, поясни още Лазаров и допълни, че няма да има забавяне на изпълнението на проекта. По изчисленията досега това ще струва допълнително 3 млн. лева.

Обилните валежи през миналата година са активизирали голяма част от свлачищата около пътищата в страната и това е причината за лошото състояние на редица пътни артерии, коментира ръководителят на АПИ. Той поясни, че валежите са причина и за проблемите по платното на новооткрити участъци от магистрала „Струма“. Те все още нямат Акт 16 и ще бъдат възстановени за сметка на строителя, а земните насипи трябва да бъдат укрепени с финансиране от Комисията по бедствия и аварии.

Лазаров припомни, че според нормативната уредба има гаранционни срокове – за магистралите те са 5 години, а за съоръженията – 10 години. След това е работа на държавата да поддържа пътните участъци и съоръжения.

Текущите ремонти по магистрала „Тракия“ трябва да приключат до 1 юли, коментира още Лазаров. Временна организация на движението обаче ще има за участъците, преминаващи през мостове или други съоръжения, тъй като там се налагат по-продължителни дейности, уточни той. За него качеството на използваните материали е безспорно и се използват специални камъни, които имат висок коефициент на сцепление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е то и сега ако пеша тръгне човек, или с влака не му трябва винетка ама гледам, никой не бие пеша през дефилето а и опашка пред касите на БДЖ няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
глупава идея... ще сложат тол на магистралата и всичко ще се изнесе по второкланите пътища... все пак всички знаем къде се намираме на картата. защото квото и да ми говорят, няма да е по евтино от сега, щяото с винетката си плащаш за всичко, а с тол по магистралата трябва да се съберат и пари за второстепенните пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами докато не сме в Шенген, на границата си се спира, няма как. После..... магистрала след границата в Гърция е силно казано :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още