IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ, Германия и Италия чакат по-ниски пенсии. Кой обаче спестява?

56% от американците и 61% от германците спестяват за времето, когато ще се пенсионират. В Италия делът е 23%

12:55 | 22.05.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Само един от всеки петима американци в трудоспособна възраст очаква пенсиите от социалното осигуряване да останат на сегашните нива в бъдеще, когато се пенсионира. Това сочи евентуална смяна на отговорността за финансовата сигурност със застаряването на населението, пише Wall Street Journal.

Според ново проучване на Pew Research Center други 31% от американците очакват по-ниски пенсии, а 41% са на мнение, че изобщо няма да получават никакви средства.

„Ако в бъдеще държавните пенсии са по-малки или няма такива, бъдещите пенсионери ще трябва да разчитат още повече на собствените си спестявания“, отбелязват от Pew в доклада си, който прави сравнително проучване на САЩ, Германия и Италия, за да анализира как домакинствата се приспособяват към бързо променящата се демографска картина.

Трите държави са сред най-застаряващите в развитите западни икономики. В Италия и Германия малко над една пета от населението е на възраст 65 години и над нея – ниво, което САЩ се очаква да достигнат през 2050 г. В Щатите конкретно това вече оказва натиск върху публичните финанси и кара някои политици да призовават за намаляване на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Приятелю, ако си на повече от 10 години няма никакъв смисъл да разговаряме. Много си наивен, а ако си по-голям, значи вече е късно са се научиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
пхахх плащал осигуровки и баба ми плащаше 40г. ама ги гепиха Сребърния Фонд с пенсиите нали? :)) НОЙ, МОЙ, ГЕРБ,ВМРО, след време я ги има я не. Имаше преди няколко месеца статия в която щяли да разцъкват ТВОИТЕ И МОИТЕ ОСИГУРОВКИ на борсата, така щели парите да се "движели и да се осигурят за по-високи пенсии". Ти борсата знаеш ли какво е? Защото аз разцъквам редовно в това казино, а там са и тойте и мойте плащания за пенсия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
fall
преди 8 години
Не си прав. Всички ние които работим плащаме осигуровки. Срещу тях след време ще получаваме пенсии за старост, за стаж или за нетрудоспособност, и те ще се плащат от НОИ, където сме внасяли едни пари всеки месец. Вярно, трябва реформа и ето че ГЕРБ подема да оправи и този батак, така че хората да са сигурни за светлото си бъдеще. Германците как обикалят по света като се пенсионират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Пенсии няма да има, но не по физиологически, а по финансови причини. Няма да има пари за пенсии. Между другото през 97-а практически бяхме стигнали до това нещо. На практика пенсиите бяха спрени, защото пенсия от 2 долара може ли да се нарече пенсия? Да не говорим, че почти бяха спрени и заплатите. С един колега наскоро си говорихме, че тогава заплатата му е била 30 000 лева, а кило кашкавал струваше 20 000. Това нещо според теб може ли да се нарече пенсия или заплата. Няма никакъв начин да се оцелее с подобни доходи, а сега се движим с всичка сила към нещо подобно. Целокупно, не само в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis11
преди 8 години
абе това си мислим ние, че по еди кви си причи тряяло да има, ама ходи виж в Китай дали имат или в UAE има и още много държави по света където като престанеш да работиш, просто ако не те гледа някой просто мреш, това е. Естествен подбор както при животните в саваната, животното остарява и край, лъвиците не носят на стария лъв дедо му пенсия във формата на сърна, тва е, а са с тея дългове аз наистина не очаквам някога моето поколение да получи пенсия. Просто мое лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
fall
преди 8 години
Пенсии ще има, няма начин да няма. По фисиологически причини, няма друг начин. Реално, човек като мине 55-60г. вече няма как да работи, старостта си е старост. Ако няма спестявания, трябва да мре ли?Навремето с тази цел са раждали по 3-4 че и повече деца, като остареят родителите децата да ги гледат. Сегашните млади са над тези неща, те предпочитат да живеят и не искат деца. И като остареят вземат пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis11
преди 8 години
аз мисля, че пенсии след време няма да има, като гледам световния дълг има едни 200 трилиона все некой треа ги плати и май ше прескочат няколко поколения с пенсиите или просто на ествествен подбор, бачкане докато може после кой как може да се опраа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
fall
преди 8 години
Интересно при нас каква част от населението спестява за времто когато ще остарее? Според мен е над 90%, защото почти никой не се надява че ще може да живее с едната пенсия, но знае ли човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
А ние тука още се надяваме на "справедливи" пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още