IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: 24 май е празник на българската идентичност

Празникът на писмеността е доказателство за просвещенската мисия на българския народ, заяви президентът

12:21 | 24.05.15 г. 3
<p>
	С празнични шествия беше отбелязан 24 май в цялата страна. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

С празнични шествия беше отбелязан 24 май в цялата страна. Снимка: БТА 

Малко са народите, които почитат светци, създали азбука и които честват празник на писмеността. Това е доказателство за мисията на българския народ и е повод за национална гордост, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в словото си за 24 май.

„Ние, българите, имаме специален принос, защото опазихме и развихме делото на светите братя Кирил и Методий. Малко са народите, които имат своя азбука и даряват светлина на другите. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят“, каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на Президентството. 

Държавният глава припомни, че над 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави.

„24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен, народ, на народ с мисия и бъдеще, заяви още в речта си по повод 24 май президентът Росен Плевнелиев”, цитиран от БНР.

Плевнелиев заяви, че е нужно образователната система да бъде реформирена и да бъде пригодена за нуждите на модерното време.

„В настоящия век на динамични промени и предизвикателства, пред нас се изправя най-високата отговорност – да формираме образовани и отговорни граждани, затова е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието. Към непреходния, възрожденския идеал за просвещение, трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да пазим и развиваме делото да светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност”, заяви държавният глава.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президентът посрещна първите гости на президентската институция, която отвори вратите си за граждани за четвърта поредна година.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в тържествената зала на президентската институция е изложен най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел.

Гостите на „Дондуков“ 2 могат да видят книгата „Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание „Любословие“, издавано в Смирна през 1844-1846 г.

Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Изложени са също така и първият Проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., както и актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции.

По традиция посетителите на президентската институция могат да разгледат висшите държавни отличия, връчвани от Президента на Републиката.

Сградата на Президентството е отворена за граждани до 16.00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И четеше президентът, как две свои думи не може да каже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Докато у нас комсомолското Недоразуменийце се барикадира в центъра на София и досадно изфъфли нещо за българщината от листчетата си, руснаците направиха грандиозно честване на 24 май, за което медиите пишат, че за първи път виждат одобно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Да беше споделило президентченцето и колко училища са закрити в България за последните години и как се отразяват на културата и образованието на децата ни чуждите ценности, чийто пламенен апологет се явява...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още