IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска връщането на частица от мощите на Св. Кирил от Рим в България

Парите за образование, църкви и за духовността са около 68 милиона лв. тази година, каза премиерът

14:20 | 24.05.15 г. 2
<p>
	Премиерът Бойко Борисов на традиционната аудиенция при папа Франциск по повод 24 май.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов на традиционната аудиенция при папа Франциск по повод 24 май. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята на Св. Синод частица от мощите на Св. Кирил да бъдат върнати в България. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим, предаде агенция „Фокус”.

Премиерът коментира идеята частица от мощите Св. Кирил да бъде дадена на България с думите: „По принцип подкрепям всичко на Св. Синод, защото съм дълбоко вярващ и щом предлага Св. Синод и дори 20-те милиона (лева, бел. ред.) за Александър Невски в друг случай щяха да ми се видят много, но само съм казал да ги намерят – 10 тази година, догодина ще ни трябват другите десет, така че ще ги има”. „Каквото зависи от нас ще го направим”, категоричен бе премиерът Борисов. 

Премиерът Бойко Борисов присъства в Рим в църквата „Св. Павел“, където православни свещеници отслужиха молебен по повод днешния празник 24 май.

„Да е честит 24 май на всички българи и нека се гордеем всички, че имаме светите братя Кирил и Методий”, каза министър-председателят след молебен в храма „Св. Павел”.

Премиерът Бойко Борисов благодари на православната църква и на папа Франциск за общите усилия, които са положили за това православната църква да може да развива своята дейност именно в храма Св. Павел”.

Бойко Борисов каза още, че се е помолил отново в България да няма повече бедствия и да не се губят човешки животи и средства. Премиерът подчерта, че правителството прави максимума да се отделят най-много средства за култура.

Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 милиона лв. По думите на Борисов отделно с всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността. „Разбира се не искам да пропусна да кажа, че сега се готвим да ремонтираме храм- паметника „Св. Александър Невски”. Там ремонтът е на стойност около 20 милиона лева, тъй като основата му е много тежко компрометирана. Това са огромни пари, които ще дойдат само от бюджета на държавата”, каза министър-председателят.

„Този месец ни е готов и музеят, така както придоби гражданство Лувърът. Трябва да ви кажа, че имаме два пъти повече картини, отколкото си мислихме, че ще можем да го запълним. Излизат шедьоври и всичко това ще бъде изложено, за да го виждат хората. Строейки инфраструктура, излиза и много археология, което също са допълнителни средства за културата, за нашето самосъзнание. Който отиде на Перперикон, никога няма да го забрави, който отиде на Плиска – никога няма да я забрави”, добави министър-председателят.

Обещал съм, че до 15 юли ще имат достатъчно добра магистрала до Пловдив, каза още премиерът.

На въпрос дали е провеждал разговори с министъра на отбраната във връзка с това, че се руши 30 км стена между България и Турция министър- председателят каза, че това не е работа на министър Ненчев. „Ще ремонтираме това, което се руши, въпреки, че тези неща са много”, заяви премиерът.

Вчера премиерът Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети на традиционната аудиенция при папа Франциск по повод 24 май. Борисов благодари на папата за това, че всяка година на този ден приема българска делегация след като положи венец на българския паметник на Иван Вазов в Рим. Той подчерта, че макар за нас тази аудиенция да се приема като даденост, редица държавни глави се налага да чакат с години, за да бъдат приети от светия отец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
kandid
преди 8 години
Пешко, само дето някой трябваше да каже на десарите от Светия синод и на ББ, че всъщност т. нар. гроб на Св. Кирил в Сан Клементе е кенотаф или надгробен камък без гроб... всъщност никой не знае къде са останките (мощите) на св. Кирил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Kaк стана така тоя човек се оправи.Бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още